"En Passant"

Terug index En Passant

38e jaargang no. 13 donderdag 1 april 1999

Externe competitie: In deze E.P. de eerste verslagen uit de nieuwe competitieronde want afgelopen zaterdag speelden onze eerste drie teams hun voorlaatste competitiewedstrijd. Het werd op zich een prima dag voor onze ASV-teams. ASV-1 won in Amsterdam met 5-3 van Tal-1terwijl ASV-2 de belangrijke wedstrijd tegen Apeldoorn-1 winnend wist af te sluiten. Ook hier werd het 5-3. Alleen ASV-3 won niet, zij bleven in Nijmegen op een benauwd 4-4 gelijkspel steken tegen hekkesluiter UVS-2. Doordat bovendien de concurrentie punten pakte bleef het derde in grote problemen. In de stand kunt u zien dat ASV-1 een plaats in de middenmoot inneemt, waar vooraf op meer was gehoopt. ASV-2 speelde zich door de overwinning definitief in veiligheid. ASV-3 daarentegen heeft alleen aan een gelijkspel genoeg wanneer ZSG (Zwolle) zou verliezen. In feite moet het derde gewoon proberen te winnen en dan maar afwachten wat de overige teams doen. Voorspellingen doen over de uitslag van anderen heeft eigenlijk geen zin, dat heeft de ronde van afgelopen zaterdag wel bewezen. Aardig is wel dat de laatste ronde in de Promotieklasse gezamenlijk wordt gespeeld in Groesbeek. De stand van zaken in de overige wedstrijden is dus goed te volgen. Ter oriëntatie is na de stand het programma voor de slotronde weergegeven.

Uitslagen en stand na de 8e ronde in de KNSB-competitie en de promotieklasse OSBO:

2A: Tal1-ASV1 3-5; Unitas2-Hardenberg 2-6; Groningen2-ZSC/Saende 4-4; Fischer Z-Amstelveen2 2½-5½; VHS -AAS 2½-5½.

2D: SV Apeldoorn1-ASV2 3-5; Venlo-HSG-2 3-5; Promotie-Vianen 3-5; Veldhoven-PION1 (Groesbeek) 3½-4½; HSC was vrij

Promotieklasse: UVS2-ASV3 4-4; UVS1-De Schaakmaat 3½-4½; De Toren-Rothmans1 4½-3½; Doetinchem - ZSG 4-4; Veenendaal-PION2 (Groesbeek) 4-4.

Stand KNSB 2e klasse A:

Hardenberg 13 36½

Amstelveen-2 12 41½

AAS 12 37½

Tal-1 10 37

ASV-1 8 35

Groningen-2 7 29½

ZSC/Saende 6 27½

Fischer Z 6 27

VHS 4 24½

Unitas-2 2 24 D

Stand KNSB 2e klasse D:

Vianen 8 15 42 K

HSG-2 * 7 12 34½

PION-1 * 7 8 28½

Venlo * 7 6 28½

ASV-2 * 7 6 26

HSC * 7 5 24

Apeldoorn-1 * 7 5 23½

Veldhoven * 7 4 25½

Promotie * 7 3 23½

* 1 wedstrijd minder gespeeld

Stand Promotieklasse OSBO:

Rothmans-1 12 40½

Doetinchem 11 34

Schaakmaat-1 9 36½

Veenendaal-1 9 36½

UVS-1 9 33½

De Toren-1 7 31

PION-2 7 29

ZSG-1 6 30

ASV-3 6 27½

UVS-2 4 21½ D

Programma 9e en laatste ronde (24 april):

2A: AAS - Tal-1, Amstelveen-2 - VHS, ZSC/Saende - Fischer Z, Hardenberg - Groningen-2, ASV - Unitas-2

2D: PION (Groesbeek) - Apeldoorn, HSC - Veldhoven, HSG-2 - Promotie, ASV-2 - Venlo, Vianen vrij.

Pr.kl: PION-2 - UVS-2, ZSG - Veenendaal, Rothmans - Doetinchem, Schaakmaat - De Toren, ASV-3 - UVS-1

ASV-1 "Een soepele winst waarover eigenlijk niet veel te vertellen valt", aldus Remco de Leeuw over de gewonnen wedstrijd tegen Tal. De winst was zonder meer verdiend te noemen. Al vrij snel kwamen er vier salonremises tot stand. Zowel in de partij van Remco zelf als bij Joost Marcus, Henk Bredewout en Sjoerd van Roosmalen gebeurde weinig. Niet veel later eindigde ook de partij van invaller Cees Verkooijen in remise. Hij speelde tegen oud-ASV-er René Duchêne een goede partij. Hij bouwde met zwart een goede gezonde stelling op en de remise was dan ook volkomen terecht. Er waren toen nog drie partijen bezig en toen was al duidelijk dat ASV zou gaan winnen want zowel Eelco de Vries als Otto Wilgenhof stonden gewonnen. Eerst was het Barth Plomp, de 2e invaller, die de stand met een remise op 3-3 bracht. Hij stond na de opening een fractie minder. Actieve stukken boden echter voldoende compensatie voor een geïsoleerde pion. Er zat dan ook weinig in de stelling en Barth bereikte dan ook moeiteloos de veilige remisehaven. Eelco de Vries kreeg een stelling op het bord die hem wel ligt. Via de open g-lijn zette hij een aanval op en met een kleine combinatie won Eelco eerst een pion. Ondanks dameruil kon Eelco de aanval voortzetten en wist zijn tegenstander, die bovendien in tijdnood was gekomen, in het vervolg mat te zetten. Het was als een mes door zachte boter, zijn tegenstander werd volkomen kansloos gelaten. Otto Wilgenhof tenslotte, stond na de opening al heel comfortabel. Met een bord vol stukken speelde Otto het gewoon veel handiger. Toen zijn tegenstander een grove fout maakte profiteerde Otto direct van de hierdoor verzwakte pionnenstelling. Otto bleef een pion voor en had een goede stelling. Toen zijn tegenstander in tijdnood een stuk offerde verdedigde Otto bekwaam en gaf geen kans meer weg. Even na vijven, net na de eerste tijdcontrole was het al gedaan. Dit Amsterdamse team, dat tot de kopgroep van vier hoorde, had zelf geen geloof meer in de promotiekansen en dat was in de wedstrijd duidelijk te merken. "Dat verbaasde ons nogal" zo sloot Remco zijn toelichting op de wedstrijd af. ASV had daar terecht maling aan en boekte een goede en verdiende overwinning.

Gedetailleerde uitslag Tal1-ASV1: D. Webbink - O. Wilgenhof 0-1; H. Leeflang - H. Bredewout ½-½; P. Burlage - J. Marcus ½-½; J. Blanchard - E. de Vries 0-1; R. Klein - R. de Leeuw ½-½; R. Nep - B. Plomp ½-½; R. v. Caspel - S. v. Roosmalen ½-½; R. Duchêne - C. Verkooijen ½-½. Eindstand 3-5.

ASV-2 handhaaft zich na winst: Op belangrijke momenten staat ons tweede er steeds. Afgelopen zaterdag moest het gebeuren in en tegen Apeldoorn. Na een goede start van de competitie waren we inmiddels toch afgezakt naar de voorlaatste plaats en hoewel er maar één degradeert, kon dat nooit de bedoeling zijn. Het kon zaterdag niet fout gaan. De gedrevenheid was zo groot, dat de sterkste teams nog gesneuveld zouden zijn. Aanvankelijk ging het duel gelijk op, waarna binnen een half uur zo'n beetje alle beslissingen vielen. Erik Wille opende met een allerminst goede remise na allerminst fraai schaak. Ieder stuk wat hem voor de voeten kwam, ruilde hij en toen de tegenstander verzuimde een winnende aanval op te zetten, restte een remise-eindspel. Direct daarna volgde het hoogtepunt van de wedstrijd. Wouter Knoop had een partij met rochades op verschillende vleugels en hij was veel eerder met zijn aanval. Het slot was echter grootmeesterlijk. Zijn dameoffer gevolgd door een mat in vier moeten we beslist in een van onze clubbladen terugzien. Bij Fred Reulink kregen we de tweede meevaller van de middag. Na een slechte opening was Fred zeer gedrukt komen te staan. Zijn tegenstrever speelde echter op pionwinst in plaats van de aanval voort te zetten en zo kreeg Fred weer praktische kansen. Een fraai getimede loperruil loodste Fred in een toreneindspel dat remise bleek te zijn. Een fraai staaltje vechtlust. Pieter de Jager lijkt de vorm weer enigszins terug te hebben. Vanuit een positioneel voordeel ontstond een gevaarlijke aanval. Na het investeren van een kwaliteit werden Pieters lopers ineens moordenaars. Direct na de 1-3 volgde een fraaie 1-4 van Laurens Storms. Vanuit een Siciliaan kreeg Laurens actief stukkenspel. Door een penning in combinatie met een tijdelijk kwaliteitsoffer kon onze man in vorm afwikkelen naar een eindspel met twee lopers en een pion tegen de toren. De Apeldoorner liet het zich niet meer bewijzen. Richard van der Wel is waarschijnlijk de beste speler in de interne, maar extern wil het maar niet vlotten. Ditmaal verloor hij van een tegenstander die de trucs aaneenreeg. Eén van die trucs kostte Richard een stuk en hoewel hij dapper terug vocht, kwam hij nooit echt terug in de partij. Tenslotte werd de vlag hem noodlottig. Wat een genot overigens, dat er weer eens ouderwets een vlag viel in plaats van die koele digitale nullen!

Pieter Bohlmeijer bracht vervolgens de matchpunten binnen. Na de opening leek Pieter het punt razendsnel voor zich op te eisen. Zijn tegenstander verdedigde echter heel precies en zo bleef de partij nog net binnen de remisemarge. De eerste aanvallende zet van de SVA-er werd hem noodlottig. De terugweg van de dame werd afgesloten en ineens was er een verdedigend stuk te weinig. Handig laverend won Pieter een stuk. In de afronding miste onze "senior in zijn tweede jeugd" nog damewinst, maar niet de partijwinst. Bij Koert van Bemmel lukte het voor de tweede keer dit seizoen niet in de gesloten Siciliaan. Koert kon het goede plan niet vinden en sneuvelde in tijdnood. Helaas voor hem, maar er werd geen traan om gelaten, want ASV-2 had zich gehandhaafd in de 2e klasse. En er waren maar weinig mensen die daar aan het begin van het seizoen hun geld op durfden te zetten!!! Erik Wille

Gedetailleerde uitslag Apeldoorn-ASV 2: F. v.d. Elburg-P. de Jager 0-1; M. Boel-L. Storms 0-1; R. v.d. Oudeweetering-K. van Bemmel 1-0; C. van Bohemen-W. Knoop 0-1; P. de Korver-F. Reulink ½-½; R. Pihlajamaa-E. Wille ½-½; W. de Weerd-P. Bohlmeijer 0-1; J.D. Vriend-R. v.d. Wel 1-0. Eindstand 3-5.

Rapidcompetitie: Na de 4e en voorlaatste rapidavond heeft Guust Homs de leiding overgenomen. Hij passerde daarmee de koplopers na de vorige speelavond Laurens Storms en Remco de Leeuw. Laurens kwam niet in actie en kreeg de hierbij behorende byes (2 pnt.). Ook Remco liet de nodige punten liggen en kwam niet verder dan 2 uit 4. Hiervan profiteerde Guust met zijn score van 3½ uit 4. Hij heeft, met nog 4 partijen te gaan, nu een vol punt voorsprong. De laatste speelavond vindt plaats op 29 april a.s.

ASV-Beker: In deze bekerstrijd zijn we inmiddels aanbeland bij de kwartfinale. Als laatsten voegden zich Henk Kuiphof, die Tijs van Dijk in 2 beslissende rapidpartijen de baas bleef en Coen Mekers, die zijn partij tegen Theo Jurrius winnend afsloot, bij de laatste acht. De loting voor de kwartfinale had het volgende resultaat: Fred Reulink - Henk Kuiphof, Barth Plomp - Coen Mekers, Ruud Wille - Sjoerd van Roosmalen en Richard van der Wel - Guust Homs. Deze ronde dient uiterlijk op donderdag 15 april te zijn gespeeld.

OSBO-snelschaken voor clubteams: De OSBO organiseert dit toernooi dit jaar op zaterdag 10 april a.s. in samenwerking met schaakclub O&O uit Kampen Vorig jaar was Huissen plaats van handeling, nu maakt men een uitstapje naar het noorden van het OSBO-gebied. De teams van 4 spelers worden naar speelsterkte ingedeeld. Hierbij komt men uit in de klasse waarin men in de bondscompetitie speelt. Het speeltempo is, afhankelijk van het aantal te spelen ronden, maximaal 10 minuten per persoon per partij. Aanvang 10.00 uur, rond 17.00 uur is de prijsuitreiking. Aan de ASV-teamleiders is de nodige informatie verstrekt, zodat zij binnen hun team kunnen peilen of hiervoor belangstelling bestaat. Ook al is het nu wat verder weg, toch hoop ik dat er enkele teams aan de start verschijnen. Opgave kan plaatsvinden via Ruud Wille.