"En Passant"

Terug index En Passant37e jaargang no. 5 donderdag 5 februari 1998

LAAT UW DROMEN UITKOMEN, DOE OOK MEE MET DE ABONNEELOTTO EN WIN!! INFO: R.WILLE.

Algemene Ledenvergadering: Voor vanavond staat de jaarvergadering op het programma. In dit kader is het aardig om een artikel aan te halen wat ik toevalligerwijs vorige week las in een ander clubblad zelfs van een heel andere sport) maar wat eigenlijk op elke vereniging van toepassing is. Het artikel heet "TEAMWORK".

Er waren eens drie mensen. Ze heetten "IEDEREEN", "IEMAND" EN "NIEMAND". Op een dag moest er een belangrijke opdracht worden ingevuld en IEDEREEN werd gevraagd dit te doen. IEDEREEN was er zeker van dat IEMAND het zou doen. IEDEREEN kon het, maar NIEMAND deed het. Hierdoor werd IEMAND boos, omdat het de taak van IEDEREEN was. IEDEREEN dacht dat IEMAND het had kunnen doen, maar NIEMAND realiseerde zich dat IEDEREEN het niet wilde doen. Aan het eind beschuldigde IEDEREEN IEMAND toen NIEMAND deed wat IEDEREEN had kunnen doen!!

Het enkele maanden geleden bij de ASV-ledenenquete gebruikte motto: "Samen werken aan een nog beter ASV" sluit hier naadloos op aan. Dus allemaal de schouders er onder, dan moet het zeker lukken met ASV!!

Externe competitie: De volgende ronde in teamverband dient zich alweer aan. A.s. maandag gaat ASV-4 op bezoek bij stadgenoot De Toren, die momenteel koploper is in deze groep. Inmiddels zijn er al 2 partijen vooruitgespeeld. Dit eindigde in een behoorlijke valse start want zowel Coen Mekers als Paul Schoenmakers verloren. Na een rustige opbouw verloor Coen met wit tegen Anthony Michgels in het middenspel een pion. Anthony wikkelde vervolgens af naar een gewonnen eindspel. Toen Coen ook nog stukverlies leed was het meteen gedaan. Paul kwam met zwart in een Caro-Kann na de opening in de problemen. De koning bleef in het centrum en Paul liep eigenlijk de gehele partij achter de feiten aan. Met een korte combinatie werd Paul uiteindelijk van het bord gezet. Een slecht begin derhalve maar je weet maar nooit. Soms worden achterstanden geheel onverwacht nog ongedaan gemaakt. De ondoorgrondelijke wetten van de sport....Wie weet?! We moeten echter reëel zijn, een 2-0 achterstand zal tegen dit team niet makkelijk goed te maken zijn.

Dinsdagavond is het nog puntloze ASV-6 te gast van De Cirkel-1 uit Ede. Teamleider André de Groot beloofde in het vorige nummer dat ze dit seizoen nog een keer zouden uithalen. Dat belooft wat. Volgende week donderdag spelen ASV-5 en ASV-7 een thuiswedstrijd. Beide teams hebben tegengestelde belangen. Het vijfde moet vrezen voor degradatie en treft in het eveneens laag geklasseerde De Combinatie-1 uit Harderwijk een team waartegen gewonnen kan en moet worden. Het zevende team viert momenteel triomfen want zij wonnen alle voorgaande ronden. Veenendaal-6 is de volgende lastige klip in de race om de promotie. Zaterdag 14/2 komen onze eerste drie teams dan nog in actie in een uitwedstrijd. Volgende week blikken we vooruit naar de wedstrijden van deze teams.

ASV-Bekercompetitie: Inmiddels is er geloot voor de 3e ronde van de ASV-bekerstrijd. De loting luidt als volgt: R. van der Wel - P. de Jager; C. Mekers - L. Storms; R. Wille - Th. Jurrius; R. van Gemert - C. Verkooijen; P. de Kort - W. van Rijn; R. de Leeuw/N. Schoenmakers - B. Plomp; S. Huizinga - O. Wilgenhof/P. Schoenmakers; F. Reulink - A.P. Taal. Deze derde ronde dient uiterlijk op 26 februari te zijn gespeeld. Maak dus tijdig een afspraak met uw tegenstander, dan blijft de vaart er in.

ASV-jeugdsnelschaakkampioenschap 1997: Ook de jeugd heeft het snelschaakkampioenschap afgewerkt. In de hoofdgroep had Eli Goedegebure de pech dat hij daarin moest opdraven. Het talent is pas 7 geworden en moest nu al tegen de grote jongens spelen. Dat ging hem eerst zwaar af maar in de een-na-laatste ronde was het toch raak. Hij versloeg Arthur Hokke, met zijn 8 jaar de een-na-jongste van de groep. Arthur won tweemaal, waarvan eenmaal van de latere nummer drie, Frank Pek. Frank was, deze misser daargelaten, bijzonder goed op dreef. Hij won zelfs meteen al in de eerste ronde van de erkende snelheidsduivel Murat Duman. Verder was hij tweemaal te sterk voor de oudere broer van Arthur, Jurriaan Hokke. In de normale competitie staat Jurriaan boven Frank maar deze avond was dat dus omgekeerd. Jurriaan boekte uiteindelijk vier winstpartijen en werd daarmee ook vierde. Murat kwam zijn verlies snel te boven en won al zijn volgende potjes. Behalve dan de twee tegen de uiteindelijke onbetwiste snelschaakkampioen Tjé Wing Au. Die pakte 10 uit 10 en is nu dus naast regerend intern kampioen ook regerend snelschaakkampioen. Murat had zijn tweede plaats te danken aan Arthur, die Frank een heel duur punt afhandig maakte. Tijs van Dijk

Wie??: Uw secretaris werd onlangs benaderd met de vraag of hij iemand wist die bereid is om bv. maandelijks) tegen iemand thuis te spelen. Gelet op de leeftijd 89 jaar) is deze niet meer in de gelegenheid om een club te bezoeken. Tegen een speler van een wat lager niveau kan betrokkene nog aardig partij leveren. Voelt u hier iets voor, laat het mij dan even weten. Alvast bedankt voor uw medewerking.

Materiaal: Dick Hajee meldde uw redactie, dat hij tegen billijke prijzen nog wat schaakmateriaal te koop heeft. Dit betreft het volgende: 10 kartonnen schaakborden - kosteloos; 3 houten schaakborden á ± 10,--; 4 kleine Staunton schaakspellen á ± 2,50; 5 kunststof schaakspellen á ± 5,--; 3 houten schaakspellen in kistje á ± 10,--; 1 houten groot) schaakspel in kistje á ± 15,--. Heeft u interesse stelt u zich dan even in verbinding met Dick Hajee.

Rapidcompetitie: Ook na de derde speelavond heeft, zoals u in de hiernaast weergegeven stand kunt zien, Pieter de Jager de leiding behouden. Hij kwam zelf weliswaar niet in actie maar kon door de byes toch de ranglijst blijven aanvoeren. De voorsprong op de nr. 2 werd hierdoor alleen wat kleiner. Ook Laurens Storms is zeker nog niet kansloos. Daaronder volgt een groot peleton achtervolgers. Er volgen nog 2 speelavonden, dus nog 8 ronden. De volgende speelavond is gepland op 5 maart a.s. De laatste avond in deze competitie volgt dan op 26 maart.

Hoogovens: Naast het grootmeestertoernooi en de andere hoofdgroepen krijgt dit toernooi vooral door de aanwezigheid in dezelfde speelzaal van de tienkampers en de vierkampers een geweldige ambiance. Juist om die aparte sfeer staat het Hoogovenstoernooi in Wijk aan Zee bekend. Drie ASV-ers namen hier dit jaar aan deel. Barth Plomp won in het eerste weekend een vierkamp. Hij scoorde in een eerste klassegroep 2½ uit 3. In zijn 2 winstpartijen maakte hij dankbaar gebruik van de door de tegenstanders gemaakte fouten. Nico Schoenmakers en Erika Belle schreven zich in voor een tienkamp. Nico mocht na zijn goede prestatie vorig jaar dit keer in de 4e klasse deelnemen. Hierin scoorde hij 3 uit 9. Het zat hem ook niet echt mee. In enkele goed opgezette partijen liet hij kansen op een positief resultaat liggen. Met name in de vijfde ronde liet hij een gewonnen stelling liggen. Sterker nog, hij verloor zelfs nog. Hierdoor kwam hij op 1½ uit 5 terwijl hij anders op 50% zou zijn gekomen. Dat geeft dan ook gelijk wat meer zelfvertrouwen voor het vervolg van het toernooi. Ook komend jaar is Nico zeker weer in Wijk aan Zee te vinden. Hij zou hier in zijn agenda ruimte voor vrijhouden, zo vertelde hij uw redactie. Erika Belle kwam uit in groep 2. Maar eerst speelde zij nog in een promotiegroep van de vierkampen. Hierin scoorde zij 2 uit 3. Alleen van de uiteindelijke groepswinnaar verloor zij. Daarna was het de beurt aan de tienkamp. Hierin ging het een stuk minder. Met name over haar spel was Erika helemaal niet te spreken. Gelet hierop viel de uiteindelijke score van 4 uit 9 incl. bye) nog mee. Van de vier remisepartijen had ze er, volgens eigen zeggen, drie moeten verliezen. De vierde remise was een echte vechtremise. In de slotronde volgde nog een winstpunt al had ze daar wel de hulp van de tegenstander voor nodig. In een verloren eindspel, waarin haar tegenstander een vrijpion op de d-lijn had, werkte deze zodanig mee dat hij niet meer uit een matnet kon ontsnappen.

Partij: Uit de wedstrijd ASV-3 - Wageningen-1 aandacht voor de partij van Gerben Hendriks-C. van der Waerdt. In een Benoni kwam zijn tegenstander niet tot ontwikkeling van zijn stukken. Dit speelde hem veel parten. Gerben offerde een stuk en kreeg ruimtevoordeel. Zijn tegenstander offerde het stuk weer vrij snel terug. Onze ASV-er hield echter voordeel en besliste de partij in de tijdnoodfase via een kleine combinatie. 1. d4, Pf6 2. c4, e6 3. Pc3, c5 4. d5, ed5: 5. cd5:, d6 6. e4, g6 7. f4, Lg7 8. Lb5+, Pfd7 9. Ld3, a6 10. a4, 0-0 11. Pf3, Da5 12. Ta3, Db6 13. Pd2, Te8 14. Pc4, Dc7 15. 0-0, Ld4+ 16. Kh1, Pb6 17. Pd6:, Dd6: 18. a5, P6d7 19. e5, Pe5: 20 fe5:, Le5: 21. Df3, f6 22. Pe4, De7 23. Lc4, Stand na 25. Df3-f6+

Kg7 24. d6, Ld6: 25. Df6:+ zie diagram), Df6: 26. Pf6:, Tf8 27. Taf3, Lf5 28. Pg4, Lg4: 29. Tf7+, Tf7: 30. Tf7:+, Kg8 31. Lh6, Le2 32. Tf8+ mat. 1-0.