"En Passant"

Terug index En Passant37e jaargang no. 4 donderdag 29 januari 1998

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: R.WILLE.
Uitslagen interne competitie

17e ronde 22 januari 1998):

de Kort - J.Knuiman ½-½

Hajee - Schleipfenbauer ½-½

v.Willigen - Huizinga ½-½

Verkooijen - Wiggerts 1-0

P. Schoenmakers - Dijkstra ½-½

Blees - R. van Belle 1-0

Dijkers - T. van Dijk 0-1

S. van Dijk - de Lange 1-0

Ulkeman - Rood 0-1

Zunnebeld - Chowdhury 1-0

Hartogh Heijs - Verbost 0-1

Zandbergen - Kelderman 1-0

de Groot - Ariëns 1-0

Legierse - Sijbrandij 1-0

Singendonk - de Jong 1-0

Lemein - Schuur ½-½

Holleboom - v.Vlerken 0-1

Peltzer - Visser 1-0

ASV-Beker 2e ronde):

Vermeer - v. Rijn 0-1

Bredewout - Jurrius ½-½*

*Jurrius bekert verder)

VANAVOND GEEN INTERNE COMPETITIE MAAR....... DE 3E RAPIDAVOND VAN DIT SEIZOEN!!

Externe competitie: Uit de onlangs gespeelde competitieronde heeft u nog 2 verslagen tegoed. Dit betreft de teams ASV-4 en ASV-6. Beide teams liepen tegen forse nederlagen aan. Hoe dit ging kunt u hieronder lezen.

ASV-4 leidt ruim verlies: Dat het tegen Gova/Velp-2 moeilijk zou worden stond bij voorbaat vast. Maar de 5½-2½ was toch wat aan de ruime kant. Ook deze keer kende teamleider Paul Schoenmakers de nodige zorgen. Met drie invallers voor Steenhuis, Dijkstra en Duchêne moest de strijd worden begonnen. Overigens heeft het vierde na 4 ronden al 7 verschillende invallers ingezet. Deze spelers deden het overigens niet slecht. Zij scoorden 50% 5½ uit 11). GOVA/Velp was nu een maatje te groot. Aan de laatste drie borden, waar de invallers zaten, kwam ook het eerst tekening in de strijd. Bij Nico Schoenmakers zelfs in negatief opzicht, want hij leverde al snel een stuk in en verspeelde niet veel later nog meer materiaal. Binnen de kortste keren dus een 0-1 achterstand. Na een remise van Paul Schoenmakers in een gesloten stelling, waarin hij geen aanknopingspunten meer zag, volgden remises van Dick Hajee en Jan Vermeer. Dick had in de opening een kwaliteit verspeeld maar won dit later terug echter ten koste van 2 pionnen. In het dame-eindspel leken deze pionnen beslissend maar Dick kon via allerlei schaakjes pionnen terugwinnen mede omdat zijn tegenstander nog weinig tijd op de klok had. Het werd uiteindelijk eeuwig schaak. Een meevaller gelet op de openingsfase. Jan Vermeer daarentegen stond na de opening veel beter, kreeg een vrijpion in het centrum en had goede kansen. Ergens heeft hij toch iets overzien en kon zijn tegenstander de partij weer in evenwicht brengen. In de slotfase ging het definitief mis. De tegenstander van Coen Mekers verzilverde het voordeel terwijl Jan Willem van Willigen een gelijke stelling steeds verder zag afglijden. Ook hij verloor. Nadat ook Cees Verkooijen het punt moest inleveren zorgde Jacques Boonstra nog voor het enige winstpunt. In vliegende tijdnood van beide spelers werden de nodige schaakregels overzien. Zo bleef de vijandelijke koning in het schaak staan en wist de opponent van Jacques zelfs bij pat nog een veld te vinden voor zijn koning waarbij deze dus schaak kwam te staan!). Het punt kwam tenslotte toch terecht bij onze ASV-er waardoor de nederlaag niet helemaal dramatische vormen aannam. ASV-4 heeft nu 3 punten uit 4 wedstrijden en moet dus nog zeker een wedstrijd winnen om helemaal veilig te zijn.

Gedetailleerde uitslag ASV-4 - GOVA/Velp-2: C. Mekers - K. Storm 0-1; C. Verkooijen - C. Tae Sung 0-1; J.W. van Willigen - B. Jansen 0-1; P. Schoenmakers - M. Leroi ½-½; J. Boonstra - J. Niemers 1-0; D. Hajee - A. Puplichhuisen ½-½; J. Vermeer - G.J. van Vliet ½-½; N. Schoenmakers - M. Dorst 0-1. Eindstand 2½-5½ .

Ook Rothmans-2 te sterk voor ASV 6: In de 4e ronde kreeg ASV-6 het tweede team uit Zevenaar op bezoek. De verwachting was hoog want Rothmans had slechts twee matchpunten. Met twee invallers in het team was er geen enkel moment waarop de tegenstander onder druk gezet kon worden. Er stonden al drie nullen op het wedstrijdformulier toen er een remise aanbod kwam bij Herman de Munnik. Herman oordeelde terecht dat hij wat slechter stond en nam het aanbod aan. Direkt daarna kreeg ASV 6 nogmaals een nul te verwerken, waarmee ook de matchpunten buiten beeld verdwenen. De overgebleven partijen werden voortgezet voor het eigen scoringspercentage, waarbij alleen Donald Dijkers iets aan zijn percentage kon doen. Maar in een van de volgende wedstrijden halen we nog uit, let maar op! André de Groot

OSBO-rapidcompetitie: De stand na de 2e ronde in deze rapidcompetitie leerde dat Rothmans een bordpunt voor stond op ASV-rapid-1. Reden dus om in de 3e ronde eens goed uit te halen tegen Het Kasteel uit Wijchen. Bovendien kon ASV-rapid-2 het eerste een goede dienst bewijzen door Rothmans wat puntjes af te snoepen. Zo leuk het er dan op papier uitziet, zo anders is vaak de praktijk. Alleen in de 1e ronde kon het 2e rapidteam het Rothmans lastig maken 2-2). Daarna was het volledig gebeurd. Met duidelijke cijfers werd het 2e vervolgens teruggewezen met de cijfers ½-3½, 0-4 en ½-3½, waardoor de eindstand op 3-13 kwam. Omdat het bij het eerste ook niet draaide getuige de winst van 9½-6½ 2½-1½, 3-1, 2½-1½ en 1½-2½) liep Rothmans juist uit daar waar de beide ASV-teams hier juist een stokje voor wilden steken. ASV-rapid-1 heeft nog 2 wedstrijden om 4½ bordpunten achterstand in te halen. De persoonlijke scores ASV-rapid-1: Richard van der Wel 3 uit 4, Sander Berkhout en Pieter de Jager 2½ uit 4 en Remco de Leeuw 1½ uit 4. ASV-rapid-2: Erik Wille en Fred Reulink 1 uit 4, Anne Paul Taal en Ruud Wille ½ uit 4.

Huisman: Het is al weer even geleden dat u in E.P. kon lezen omtrent de gezondheidstoestand van Willem Huisman. Na enige tijd uit het ziekenhuis te zijn ontslagen is hij later weer opgenomen voor een heupoperatie. Hiervan is hij momenteel herstellende. Hij ligt nog in ziekenhuis Rijnstate. Een kaartje zal hij zeer op prijs stellen. Het adres: Ziekenhuis Rijnstate, afd. B6, kamer 107, Wagnerlaan 55, 6815 AD Arnhem.

Uitslagen en stand na de 5e ronde in de KNSB-competitie en de promotieklasse OSBO:

1A: DOS A'dam) - ASG 3½-6½; Euwe - Utrecht-2 7-3; DD - Time Out Lewenborg 4½-5½; ESGOO - Phil. Leeuwarden-1 8-2; Purmerend - ASV 3-7.

3A: Groningen-3 - SISSA 3½-4½; Westergoo - ZSG 2½-5½; Amersfoort-1 - Unitas-2 2½ - 5½; O&O - Phil. Leeuw-2 4-4; Sneek - ASV-2 2½-5½.

Prom.kl. OSBO: Pallas - Apeldoorn-2 5-3; UVS-1 - Doetinchem 2-6; Veenendaal-1 - PION-2 5-3; Wageningen-1 - Lelystad 5½-2½; UVS-2 - ASV-3 2½-5½.
Stand KNSB 1e klasse A:

ESGOO 10 34½

Philidor Leeuw. 8 30½

Euwe 7 27½

Time Out Lewenborg 6 26

ASG-1 5 25

DD 4 22½

Utrecht-2 4 22

DOS A'dam) 4 22

ASV-1 2 23½

Purmerend 0 16½

Stand KNSB 3e klasse A:

ASV-2 10 28½

Unitas-2 9 25

Philidor Leeuw.-2 9 24½

SISSA 6 23½

Amersfoort 4 18

Groningen-3 3 18

O&O Kampen) 3 17

Sneek 3 16½

ZSG 2 17

Westergoo 0 12

Stand Promotieklasse OSBO:

Wageningen 9 26

Doetinchem 7 24½

Veenendaal 7 24

Lelystad 7 21½

UVS-1 6 19

Pallas 5 21½

PION-2 5 19½

UVS-2 2 19

ASV-3 2 16

Apeldoorn-2 0 9OSBO-Kamp: De vierde en tevens voorlaatste speeldag, afgelopen zaterdag, kende voor de ASV-ers de volgende resultaten. In de hoofdklasse had Wouter van Rijn zijn achterstallige partij in winst weten om te zetten door Otto Wilgenhof in een van beide kanten slechte partij te verslaan. Otto verspeelde hiermee zijn laatste kans op titelbehoud. Wouter daarentegen steeg weer op de ranglijst na een zwakke start in dit toernooi. Op de wedstrijddag zette hij de stijgende lijn door. In de ochtendronde won hij van Fokke Jonkman. In een solide stelling waarin hij het iets betere van het spel had won hij een pion op a7. Hierna kon hij de damevleugel oprollen. In de 8e ronde trof hij Marc Jonker, vooraf één van de kanshebbers. Na de opening was Wouter redelijk optimistisch over zijn kansen. Maar hij maakte toch een misrekening door een tussenschaakje over het hoofd te zien, waarna Jonker uiteindelijk de winst pakte. Wouter heeft nu 4½ uit 8. Otto kwam niet in actie, evenals Tim Remmel. Hij moet ook nog een achterstallige partij afwerken. Koert van Bemmel won in de 7e ronde van Peter Boel. Na een wat vreemde Aljechin bleef Koert een pion voor. Met g4 blies Boel de stelling van Koert open. In de tegenaanval won hij echter gemakkelijk. In de middagronde kreeg Koert na de opening prima spel tegen uit ASV-er Jeroen Bosch maar liet zich toch in de verdediging drukken. Na een blunder verloor Koert door een paardvork een volle toren. Frank Schleipfenbauer scoorde 2 halfjes. Eerst leek het of hij in een Paulsenvariant van het Siciliaans wat koningsaanval kreeg maar dat was niet zo. Hij wist zijn tegenstander weliswaar met 2 hangende pionnen op te zadelen maar het eindspel met wederzijdse kansjes werd tenslotte remise. 's-Middags werd het tegen Marino Küper een lange moeilijke partij. Pas in het verre eindspel van 2 tegen 3 pionnen werd het remise omdat de lopers de vijandelijk velden bestreken waardoor er geen winstweg meer was. In de 1e klasse verspeelde Ruud Wille een hoge klassering door eerst van Toon Janssen te verliezen. Snel na de opening moest een loper worden gegeven voor 2 pionnen om onder de druk vandaan te komen. Even later kreeg Ruud 3 vrijpionnen op de koningsvleugel maar die konden eenvoudig worden geblokkeerd. Omdat er al veel was geruild volgde de nederlaag vanzelf daar de pionnen niet meer ondersteund konden worden. In de 8e ronde volgde een nietszeggende remise in 15 zetten. Ruud heeft nu 4½ uit 8. Jan Knuiman speelde slecht en verloor beide partijen. De scherpte en de aandacht waren er gewoon niet. Andere zaken speelden hem teveel door het hoofd en dan wil het vaak niet lukken. Een mislukt toernooi derhalve voor onze ASV-er. Nico Schoenmakers nam 2 byes op vanwege zijn deelname aan het Hoogoven-toernooi. In de tweede klasse liet ook Herman de Munnik kansen om bij de eersten te eindigen liggen. In de 7e ronde had hij na een Grunfeld-Indiër geen goed plan, raakte vervolgens een pion achter en moest tenslotte opgeven door een paardvork dat mat of stukverlies zou betekenen. In de middagronde lukte het helemaal niet meer. Toen leek het nergens op. En dat ondanks een reis naar Hoogovens een dag eerder met Bert Sigmond. Dat leverde kennelijk onvoldoende inspiratie op want ook Bert liet tot tweemaal toe een gewonnen stelling glippen. In de Veteranenklasse is Pieter Bohlmeijer haast niet meer van prolongatie van zijn Veteranentitel af te houden. In een vooruitgespeelde partij won hij van Nijmegenaar Bijvank. Met een score van 4 uit 4 kan de titel Pieter nauwelijks meer ontgaan. Piet Blees vocht lang voor zijn laatste kans. Maar om van routinier Quakkelaar uit Kampen te winnen is dan niet eenvoudig. In een remisestelling vergiste Piet zich waarvan zijn opponent dankbaar profiteerde. Op 21 februari is de slotronde in dit toernooi. Aardig hoewel voor schakers...?) was nog het feit dat halverwege de ochtendronde een open dag begon van de in hetzelfde complex gehuisvestte bibliotheek. Veel kraampjes derhalve in de hal nabij de speelzalen.De sfeer werd nog verhoogd hoewel voor schakers...?) door de aanwezigheid van een accordeonist die zijn hele ouvre luid en duidelijk voor het gehele publiek ten gehore bracht. Hij had er zichtbaar plezier in lang geoefend waarschijnlijk). Kennelijk was voor deze dag ook de plaatselijke creche uitgenodigd, waarbij het kleine grut de hoofrol opeiste. Heel leuk natuurlijk hoewel voor schakers...?). Ook wedstrijdleider Huub Blom had er een zwaar hoofd in toen hij van deze open dag kennis nam maar uiteindelijk viel de overlast nog reuze mee. Al in de loop van de middagronde keerde de rust geleidelijk weer.

VOLGENDE WEEK DONDERDAG 5/2: ALGEMENE LEDENVERGADERING ASV. U KOMT TOCH OOK!!