"En Passant"

Terug index En Passant

37e jaargang no. 22 donderdag 18 juni 1998

.
Uitslagen interne competitie

30e ronde (11 juni 1998):

E. Belle - de Kort 0-1

v.Willigen - Schleipfenbauer 0-1

Niezgoda - Jurrius 0-1

R. v. Belle - Dijkers 1-0

Dijkstra - Ariëns ½-½

Rood - N.Schoenmakers 0-1

de Munnik - Weewer 1-0

v. Vlerken - Zandbergen ½-½

Hartogh Heijs - Peltzer 1-0

Kelderman - Lemein 1-0

ASV-Bekerfinale seizoen 1997 - 1998:

P.Schoenmakers - L. Storms1-0

ASV-bekerfinale: Dit seizoen kent de ASV-bekercompetitie een verrassende winnaar nl. Paul Schoenmakers. Hij won in de finale van Laurens Storms nadat deze na 14 zetten en ruim een uur spelen simpel een stuk had verspeeld. De bekerwinst is zeker niet onverdiend te noemen. Zo schakelde Paul in eerdere ronden bv. Fred Reulink, Siert Huizinga en Peter de Kort uit. Paul, van harte proficiat met dit succes. Voor Nico een reden tot een ode aan de winnaar.

Rabobank-Fietsdag: Gelukkig was het droog toen op vrijdagavond 12 juni jl. even na half zes een vijftal coureurs, te weten Henk Kuiphof en zijn vrouw, Barth Plomp, Paul Schoenmakers en Ruud Wille, vanaf de RABO-bankvestiging Alteveer vertrok voor een toertocht die zou leiden langs de vestigingen van deze bank in Velp en Westervoort om uiteindelijk in Elden te finishen. Een tocht van 23,5 km. zo liet de teller na afloop weten. Al snel na de start nam Barth Plomp de kop en deze tempobeul gaf meteen een straf tempo aan. Daarmee werden alle demarrages in de kiem gesmoord. Of er doping in het spel was zal wel nooit duidelijk worden. Maar ook Kuiphof nam, zoals een goed voorzitter betaamd, vaak de leiding. De jonkies Paul en Ruud waren meestal in de staart van het peloton terug te vinden. Met een soepele pedaaltred was zo al snel Velp bereikt, waar door allen (hoewel...) het eerste stempeltje werd verkregen. Hier viel ook het eerste en gelukkig ook het enige buitje regen die avond. Na een korte rustpauze (ja, toen al!!) ging het verder richting Westervoort. Van de adviesroute (deze toeristische route was ongetwijfeld mooier maar wel een mooi eind om) werd afgeweken en zo kwam via enkele woonwijken al snel de brug bij Westervoort in het zicht. Even over de brug was het bij de RABO-vestiging in deze plaats een drukte van belang omdat ook andere verenigingen deze stempelpost inmiddels hadden bereikt of juist hier van start gingen (en dus nog een mooi eind voor de boeg hadden). Het volgende stempeltje was binnen. Nog gauw even een vraag opgelost, behorende bij een extra prijsvraag voor de deelnemers aan deze tocht, daarna ging het verder richting het pontje, t.w. het Looveer. Daar werd overgestoken naar Huissen. Even nog gingen de gedachten naar het liedje van Drs. P. (u weet wel: "heen en weer, heen en weer enz.) en dan met name de passage "de boot is vol" maar gelukkig bereikten we veilig de overkant. Met de wind op kop was het naar de finish nog een lastig stuk over de dijk richting Elden. Het peloton viel in diverse stukken uiteen. Er werd nog een tandje bijgeschakeld en zonder problemen werd de finish bereikt. Voldaan kon de stempelkaart worden ingeleverd. Voor ASV was er 100 piek bij elkaar gefietst (nog zonder aftrek van de kosten van de veerpont natuurlijk). Jammer dat niet meer mensen in de gelegenheid waren mee te fietsen. Dan was de opbrengst nog groter geweest. Een extra compliment verdienen Henk Kuiphof en zijn vrouw, die al vanaf Heteren per fiets naar de start kwamen (±20 km.). Vanaf Elden ging een ieder huiswaarts, toch ook nog weer zo'n 10 km. Al met al een geslaagde tocht (met dank aan de RABO-bank) en zeker voor herhaling vatbaar.

Seizoenoverzicht ASV-5: Een korte terugblik. Het seizoen 1997-1998 trad het gepromoveerde vijfde aan in de 1e klasse A van de OSBO-competitie. Van tevoren wist men, dat het een zwaar seizoen zou worden, met als doel pogen klassebehoud te bewerkstelligen. Het team speelde in de 7e ronde dan ook een heuse finale met als inzet klassebehoud of degradatie. Helaas schoot men tekort tegen het tweede team van O&O uit Kampen, waardoor na een éénjarig verblijf in de 1e klasse het komende seizoen wederom in de 2e klasse dient te worden aangetreden. Positief was het afgelopen seizoen de wil van de teamleden om voor het team aan te treden. Rob van Belle, Henk Kuiphof, Tijs van Dijk en Nico Schoenmakers speelden alle 7 partijen. Jan Vermeer, Piet Blees en Herman Ulkeman traden zes keer aan, terwijl Frits Wiggerts slechts twee ontmoetingen hoefde te missen. Slechts vijf maal werd derhalve een beroep op een invaller gedaan. Dit waren Henk Wichhart (1x), André de Groot (1x), John Legierse (1x) en Dick Hajee (2x). De speler van het seizoen 1997/1998 van ASV-5 was zonder twijfel Tijs van Dijk. Al zijn partijen speelde hij met zwart. Op het oog moeiteloos scoorde hij niettemin maar liefst 4½ uit 7. Nico Schoenmakers

Externe competitie: Normaal gesproken is zo rond deze tijd de indeling van de OSBO-competitie voor het komend seizoen t/m de derde klasse rond. Echter, dit keer lukte dit niet tijdig doordat Rothmans een beslissingswedstrijd moest spelen en men afhankelijk was van het feit of Rothmans zich zou handhaven. In dat geval zou SMB-3 promoveren naar de promotieklasse. In de vorige E.P. kon u inmiddels lezen dat Rothmans is gedegradeerd, waardoor SMB-3 gewoon in de 1e klasse OSBO blijft.

Daarom is momenteel alleen de conceptindeling van de Promotieklasse OSBO bekend. Deze luidt als volgt:

1. UVS-1; 2. De Toren-1; 3. Doetinchem-1; 4. Veenendaal-1; 5. PION-2; 6. ZSG-1; 7. Rothmans-1; Schaakmaat-1; 9. ASV-3; 10. UVS-2. Voor ASV-3 ten opzichte van het vorige seizoen vier nieuwe tegenstanders nl. het Zwolse ZSG-1 en Rothmans-1, die beiden dus een stapje terug moesten doen na hun degradatie uit de landelijke competitie. Daarentegen promoveerden De Schaakmaat-1 en De Toren-1 vanuit de 1e klasse OSBO. De overige 5 teams waren ook afgelopen seizoen al tegenstander van ons derde. Normaal zou ASV-3 de 1e ronde uitspelen bij stadgenoot De Toren maar doordat ook het komend jaar de slotronde van de OSBO-promotieklasse gezamenlijk zal worden gespeeld (PION-Groesbeek heeft zich hiertoe bereid verklaart) is de eerste speelronde omgedraaid om alle verenigingen in de promotieklasse 4 keer thuis, 4 keer uit en 1 keer centraal te laten spelen. Dus speelt ASV-3 de 1e ronde op 19 september a.s. in de Opbouw.

Seizoenoverzicht ASV-2 Spanning tot in het Triavium!! ASV-2 promoveert!

Halverwege het afgelopen seizoen was al duidelijk welke teams in aanmerking kwamen voor de eerste twee plaatsen. Vanwege een versterkte promotieregeling gaven die plaatsen recht op een plaats in de tweede klasse. En juist in de laatste vier ronden zouden die teams tegen elkaar aantreden. Een gelukkige hand van de competitieleider dus bij de indeling. Het leidde tot spanning tot in de allerlaatste ronde in het Triavium, waar de gemeenschappelijke slotronde werd gespeeld, zowel daar waar het ging om promotie als om degradatie. De eerste confrontatie met de concurrenten, tegen SISSA in Groningen, verliep rampzalig. Alles zat tegen: ongeveer gelijkstaande partijen gingen verloren en betere stellingen verzandden in remise, tijdnoodduels liepen slecht af. We stonden weer met beide benen op de grond. De volgende wedstrijd tegen Philidor Leeuwarden-2, thuis, moest gewonnen worden. Dat deden we overtuigend. Daarna volgde weer een verre uitwedstrijd tegen Unitas-2, dat vocht voor de laatste kans op promotie, die we verloren. In de laatste ronde waren er nog steeds vier kanshebbers, waarvan wij de zwakste tegenstanders hadden, het in degradatienood verkerende ZSG. Juist in die wedstrijd misten we twee van de hogere borden. Gelukkig hielp Amersfoort ons door van SISSA te winnen, waarna wij aan een gelijkspel genoeg hadden voor promotie. Het aanbod van ZSG om 4-4 te spelen - het betekende voor hen handhaving - sloegen we om sportieve redenen af. De wedstrijd stond op dat moment voor ons duidelijk gewonnen en we hadden een ander team daarmee gedupeerd. Bovendien was het kampioenschap voor ons nog binnen bereik. Dat mislukte op een haar na. Eén bordpunt meer in de een of andere wedstrijd was genoeg geweest voor het kampioenschap. Al met al veel spanning en een bevredigend slot.

Het team is zeer trouw opgekomen. Slechts driemaal liet iemand verstek gaan en tweemaal deed ASV-1 een beroep op ons. De sfeer was uitstekend: zo gezellig dat mogelijk de concentratie voor het schaken wat verminderde tijdens de lange reizen naar het hoge Noorden. Goede resultaten zijn geboekt door Pieter de Jager (opnieuw topscorer), Erik Wille, Koert van Bemmel en Richard van der Wel (zie TPR-kolom).

Als teamleider dank ik alle spelers voor de prettige verstandhouding en de aangename schaakuren en wens het tweede alle goeds toe voor het volgend seizoen. Siert Huizinga

Toernooien: Het schaakseizoen bij ASV zit er dan wel bijna op maar dat wil niet zeggen dat u deze zomer niet kunt schaken. Om in de omgeving te blijven is er van 6 t/m 10 juli in Oosterbeek het Bilderbergtoernooi voor senioren en veteranen. Voor onze leden uit deze leeftijdscategorie een mooie gelegenheid om in een gezellige sfeer een schaaktoernooi te spelen. In een groep van 12 spelers worden 5 ronden Zwitsers gespeeld. U kunt zich hiervoor aamelden via dhr. F. Brouwer, Kennedylaan 25, 6865 BG Doorwerth, tel 0317 - 313717. Gewoon meedoen, het is echt de moeite waard.

De jaarlijkse Bondswedstrijden in Dieren worden dit jaar van 20 t/m 30 juli gepeeld. Het toernooi wordt voor de 30e keer in de gemeente Rheden gehouden en voor de 20e keer in Dieren. U kunt kiezen uit 9 ronden Zwitsers (21 - 30 juli), het zesrondig toernooi (20 - 25 juli) of de avondvierkampen (27 - 29 juli). Voorts is er nog een snelschaaktoernooi op vrijdagavond 24 juli en een rapidtoernooi op zaterdag 25 juli. Daarnaast zijn er nog diverse andere nevenactiviteiten. Nadere informatie kunt u verkrijgen bij het Bondsbureau van de KNSB, Frans Halsplein 5, 2021 DL Haarlem, tel. 023 - 5254025.

Maar natuurlijk zijn er ook buiten onze omgeving in de vakantieperiode nog diverse toernooien. Om er een paar te noemen: In Nederland het Zeelandtoernooi in Vlissingen en het ECI-toernooi in Sas van Gent en over de grens zijn er toernooien in Gent, Biel en Antwerpen. Kortom voor elk wat wils.