"En Passant"

Terug index En Passant

37e jaargang no. 21 donderdag 11 juni 1998

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE (WINST)KANS! INFO: R.WILLE.
Uitslagen interne competitie

29e ronde (4 juni 1998):

de Jager - E. Belle 0-1

de Kort - R. Wille 1-0

Boonstra - Verkooijen 0-1

Taal - R.v.Belle 1-0

v.Willigen - Kuiphof 1-0

Huizinga - Dijkstra 1-0

Vermeer - Otten 1-0

P.Schoenmakers - Rood 1-0

N.Schoenmakers - Sigmond 1-0

Ariëns - Dijkers ½-½

Kelderman - de Munnik 0-1

Visser - Zandbergen 0-1

v.Vlerken - Lemein 0-1

Oranje: Het WK-voetbal is gisteren gestart. We kunnen er haast niet omheen. De oranjegekte heeft weer overal in alle hevigheid toegeslagen. Nu maar afwachten hoe "onze jongens" het gaan doen. De belangstelling voor de laatste clubavonden zal zeker onder het voetbal te lijden hebben. Niettemin spelen we vanavond en volgende week donderdag de laatste twee ronden voor de interne competitie. 25 juni is niet alleen onze laatste clubavond maar die dag wordt ook Nederland - Mexico gespeeld. Gelukkig begint dit duel dan om 16.00 uur, ruimschoots voor het begin van uw schaakavond. Voor de voetballiefhebbers: veel kijkplezier!!

ASV-Nieuws: Als alles volgens plan verloopt verschijnt er volgende week, nog net voor het einde van het seizoen, weer een uitgave van ASV-Nieuws. Mocht u nog kopy hebben laat dit Pieter de Jager dan weten.

Seizoenoverzicht ASV-3: Vooraf: Met slechts 1 wijziging (Ruud Wille i.p.v. Fred Reulink) gingen wij het nieuwe seizoen in. De spelerslijst met de rating van de tegenstanders werd pas na de eerste ronde ontvangen. Op de gemiddelde ELO per team stonden wij als 5e geklasseerd. Mijn indruk was, dat de teams boven ons beslist te sterk zouden zijn om een kans op 1 van de 2 promotieplaatsen te hebben. SVA-2 was beslist te zwak en een zekere degradatiekandidaat. Qua routine hebben wij een team, dat in de top mee zou kunnen, maar speelt men wel genoeg om die routine vast te houden?

Achteraf: In de eerste wedstrijd vergooiden wij bijna het seizoen, want tegen Pallas-1 werd onnodig en dik verloren. toen wij door een ongunstige indeling in de daarop volgende 3 ronden louter topteams troffen, waar goed tegen werd gespeeld, maar wel werd verloren, stonden we na 4 ronden nog op 0 matchpunten. Hierna werd echter alleen nog tegen Lelystad verloren en uit de overige 4 wedstrijden kwamen 7 matchpunten. Zouden wij die wedstrijd tegen Pallas hebben gewonnen waren wij vijfde geworden. Nu was een zevende plaats het eindresultaat. Van de scores van de spelers kan nog het volgende worden gezegd: Ruud Wille werd topscorer met 5 uit 7! Frank had een zware kluif aan het eerste bord en zal niet helemaal tevreden zijn. Hans Anne-Paul en Erika scoorden rond de 50% en voor Ivo, Barth en Gerben was dit een seizoen om snel te vergeten. Gelukkig scoorden de invallers 7½ uit 12!!. De titel van SUPERINVALLER was voor Cees Verkooijen met 4 uit 4!!!! Anne Paul Taal.

ASV-Bekerfinale: De beide cupfighters van dit seizoen in de strijd om de ASV-beker, Laurens Storms en Paul Schoenmakers, spelen vanavond de finale. Beide spelers veel succes!!

OSBO-vergadering: Vorige week woensdag werd in Apeldoorn de voorjaarsvergadering gehouden van de OSBO. Uw secretaris was er bij en noteerde voor u het volgende. Een belangrijk punt is altijd weer het onderdeel competitiezalen. Dit punt was echter al in een commissie besproken, zodat er op de vergadering zelf weinig discussie meer ontstond. Men was tot de conclusie gekomen dat er geen perfecte piramidale opbouw van de competitie noodzakelijk is maar juist een goede promotie-degradatieregeling om te voorkomen dat er veel nummers twee (of zelfs een nummer drie) uit de vierde klasse promoveren. Daarom werd voor met name de kleinere verenigingen om te kunnen promoveren naar de derde klasse, maar ook voor een betere piramidale opbouw besloten om het komend seizoen ook de derde klasse OSBO uit teams van 6 spelers te laten bestaan. Voor ASV betekent dit dat het zesde het komend jaar dus 6 spelers telt. Voorts werd besloten het speeltempo in de promotieklasse OSBO gelijk te stellen aan dat wat in de KNSB-competitie wordt gehanteerd t.w. 40 zetten in de eerste 2 uur, gevolgd door 30 zetten in het volgende uur en na de 2e tijdcontrole krijgen beide spelers nog een kwartier extra voor de rest van de partij. Met ingang van het komende seizoen gaat de OSBO de actuele uitslagen en standen op Internet aanbieden. Voor uw redacteur een mooie gelegenheid om u nog sneller van actuele informatie te voorzien. Verder werd ons aller Henk Kelderman terecht in het zonnetje gezet. Hij is sinds jaar en dag betrokken geweest bij het verzendklaar maken van de OSBOde, het bondsorgaan van onze regionale bond. Aan deze periode kwam een einde daar de OSBO heeft gekozen voor een andere drukker. Bij de bestuursverkiezing nam competitieleider Jo Jansen na 7 jaar afscheid. Zijn opvolger is Huub Blom, als toernooileider van de OSBO-Kamp zeker geen onbekende. Huub wordt in zijn functie opgevolgd door Gijs de Koning Gans. In dit verband is het aardig om te vertellen dat de OSBO-Kamp komend seizoen naar alle waarschijnlijkheid in Huissen zal worden gespeeld. Een goede reden dus om hieraan in grote getale deel te nemen.

Weekendtoernooien: Na afloop van de externe competitie worden er in de maand mei sedert een aantal jaren in Soest, Bussum en Utrecht drie weekendtoernooien gehouden. Aan het circuit van deze 3 toernooien is bovendien nog een extra prijs verbonden (1000,--) voor de speler die in deze toernooien in totaal de meeste punten scoort. In Soest werd naast het hoofdtoernooi tevens op Hemelvaartsdag nog een rapidtoernooi gehouden. Dit rapidtoernooi leverde ASV-er Joost Marcus een gedeelde 1e plaats op met een score van 6 uit 7. Aan het weekendtoernooi nam, voorzover bekend, geen ASV-er deel. Daarna volgde in het weekend van Pinksteren het BSG-toernooi in Bussum. In groep 2 van dit toernooi kwam Paul Schoenmakers met 4 uit 7 tot een klassering net boven de middenmoot. Hij was dan ook gematigd tevreden over dit resultaat. Na een start van 1 uit 3 kwam Paul op toeren en scoorde hij nog 3 uit 4. Afgelopen weekend werd deze serie afgesloten in Utrecht waar gestreden werd om het Open Kampioenschap van Utrecht. Opvallend was de gedeelde 1e plaats in de hoofdgroep van oud-ASV-er Eugène Rebers met een score van 5 uit 6. Een knap resultaat want hij deelde die 1e plaats met 2 grootmeesters en 2 meesters. In deze hoofdgroep behaalde Sjoerd van Roosmalen 3 uit 6 (TPR 2050). In de 1e ronde speelde hij remise tegen Dennis Helvensteijn (deze speler schreef uiteindelijk het combinatieklassement van deze 3 toernooien op zijn naam). Na een bye en 2 daaropvolgende nederlagen zag het er somber uit maar op de slotdag bereikte Sjoerd via twee winstpartijen nog net de 50%. In groep B kwam Paul Schoenmakers met 4 uit 6 tot een gedeelde 7e plaats. Toch was hij ook over dit toernooi niet geheel tevreden. 4½ punt was zeker mogelijk geweest.

Seizoenoverzicht ASV-7: Het afgelopen seizoen is voor het zevende toch nog wat minder goed geëindigd dan lange tijd kon worden verwacht. Het begin was goed, na 4 ronden stond het team zonder enig puntverlies op de 1e plaats. Daarna kwam er een beetje zand in de machine. Tegen Veenendaal-6 werd er een gelijkspel behaald en toen kwam er nog meer zand in want de laatste twee wedstrijden, resp. tegen De Toren-4 en Rhenen-2 werden verloren. Daardoor eindigde het zevende op de derde plaats met 9 punten uit 7 wedstrijden. Van de vaste spelers was Huisman wegens langdurige ziekte geheel uitgeschakeld en kon teamleider Kelderman slechts 2 keer aantreden. Het spelplezier was volop aanwezig, 3 van de 6 vaste spelers hebben alle wedstrijden gespeeld. Verbost speelde 6 keer, terwijl Hartogh Heijs 5 van de 7 keer in actie kwam. Ignace Rood werd de vaste invaller en scoorde prima. Henk Kelderman.

Rabobankfietsdag: U kunt zich nog opgeven voor deze tocht die morgen wordt verreden. Start ±18.00 uur bij de Rabobank Alteveer (Beethovenlaan). Doe dus mee...het is goed voor uw conditie maar ook voor ASV.

Laatste nieuws: Zaterdag jl. moest het Zevenaarse Rothmans toch nog een beslissingswedstrijd spelen tegen Hoensbroek om degradatie. Beide teams eindigden exact gelijk in de competitie maar het reglement was onvoldoende duidelijk. Eerst zou Rothmans zich door het onderlinge resultaat handhaven maar de commissie van beroep besliste anders. De beslissingswedstrijd ging met 5-3 verloren. Rothmans zal dus volgend seizoen weer uitkomen in de promotieklasse en wordt daarmee weer een van de tegenstanders van ASV-3. Voor Rothmans een wel zeer ongelukkige afloop. SMB-3, dat als beste nr. 2 in de 1e klasse OSBO dacht te zullen promoveren naar de Promotieklasse zag dit door de degradatie van Rothmans in rook opgaan.