"En Passant"

Terug index En Passant

37e jaargang no. 20 donderdag 4 juni 1998

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE (WINST)KANS! INFO: R.WILLE.

Acties: Eerst nog even een overzicht van de lopende acties waaraan u nog kunt deelnemen. Allereerst is dit de Actie Clubkas van Spaarbeleg. Door het openen van een renterekening ontvangt ASV 15,--. De eerste aanmeldingen zijn inmiddels binnen. Dan is er nog de RABO-bank-fietsdag op vrijdag 12 juni a.s. Even wat beweging voor een schaker kan geen kwaad dus.... Inmiddels hebben de eerste belangstellenden voorzichtig geïnformeerd. Kom op mensen, een rondje fietsen langs 4 RABO-vestigingen met maximaal 20 man en ASV is weer 400 piek rijker. Makkelijk verdiend toch! Bovendien, en dat heb ik in de vorige E.P. vergeten te vermelden, zijn er ook voor de deelnemers nog extra prijzen te winnen aan een speciale prijsvraag (cadeaubonnen van InterSport t.w.v. 250,--, 150,-- en 75,--). Daarnaast zijn er nog extra presentjes te verkrijgen. Tot slot, en dat hoeft eigenlijk geen introductie, is er nog de abonneelotto. U ziet, zo is er zonder veel moeite en kosten toch het nodige extra geld te verdienen voor de club! Meer informatie omtrent genoemde acties kunt u verkrijgen bij Ruud Wille.

ASV-Beker: De finalisten zijn bekend. Nadat eerder al Laurens Storms zich ten koste van Cees Verkooijen voor de eindstrijd had weten te plaatsen wist Paul Schoenmakers in de andere halve finale Peter de Kort uit te schakelen. Hiermee krijgen we dus een verrassende finale, die we met belangstelling tegemoet zien.

UVS-schaaknacht: In de nacht van vrijdag 22 op zaterdag 23 mei werd voor de vijfde keer de UVS-schaak-nacht gehouden. Onder de 54 deelnemers waren ook 3 ASV-ers present. Otto Wilgenhof slaagde er niet in zijn toernooiwinst van vorig jaar te herhalen. Het toernooi was nu ook wat sterker bezet. Met 11 punten uit 15 partijen (3x een 6-kamp) in de voorronden plaatste hij zich natuurlijk wel voor de hoogste finalegroep (10-kamp). Hierin eindigde hij met 5 uit 9 op een 4e plaats. In deze groep won Otto wel van de uiteindelijke winnaar Bas v.d. Plassche. Ook Richard van der Wel plaatste zich voor de A-groep met 10½ uit 15. Hierin werd hij 7e met 3½ punt, waarbij hij wel Otto een punt afsnoepte. Anthony Migchels kwalificeerde zich met 9 punten voor de B-groep. In deze groep lukte het niet meer en behaalde hij slechts enkele punten, die hem dan ook nog in de schoot werden geworpen. Maar het was dan ook vooral heel erg gezellig.

Externe competitie: De indeling van de KNSB-competitie is voor ASV-1 en ASV-2 inmiddels al bekend. Deze indeling treft u hiernaast aan. Door de degradatie van ons eerste en de promotie van het tweede komen beide teams het komend seizoen in de 2e klasse uit. Door de uitbreiding van de 2e klasse van 3 naar 4 groepen vond er een versterkte promotie plaats vanuit de derde klasse. In 2A treft ASV-1 dan ook vier uit de derde klasse gepromoveerde teams aan. Dit zijn: Unitas-2, Groningen-2, AAS (=Alternatieve Aalsmeerse S.V.) en Hardenberg. Unitas-2 had vorig jaar ASV-2 nog als tegenstander. De Groningers wonnen toen met 5-3 en werd uiteindelijk kampioen in 3A net voor ASV-2. Ook Groningen-2 promoveerde. Zij werden overtuigend kampioen in 3B. Hardenberg, in het verleden diverse malen de tegenstander van ASV-2, werd in deze groep 2e. De laatste promovendus is het sterke AAS (gemiddelde ELO vorig seizoen 2082). Zij wonnen al hun 9 wedstrijden in 3C. Voorts zijn er in deze groep 5 teams ingedeeld die ook vorig jaar al in de tweede klasse uitkwamen. Hiervan is ZSC-Saende ook een team om rekening mee te houden. Zij hadden het afgelopen seizoen nog promotiekansen maar door een nederlaag in de slotronde en winst van de concurrent HWP (Zaandam) liep dit verkeerd af. Zij eindigden daardoor in 2B op een 3e plaats met 11 punten. Tal-1 (Amsterdam) eindigde een punt achter ZSC-Saende. Amstelveen-2 en Fischer-Z (Amsterdam) werden in de parallelgroep 2A met 11 punten resp. 4e en 5e, terwijl het Haarlemse VHS in deze groep met 8 punten op een 6e plaats eindigde. ASV-1 completeert de in de 2e klasse A uitkomende teams en moet trachten het verloren gegane terrein zo snel mogelijk zien te herwinnen.

Naast ASV-2 maken in de 2e klasse B nog 3 teams komend jaar de overstap vanuit de derde klasse. Dit zijn Promotie (Zoetermeer), De Juiste Zet (Noorbeek), HSC (Helmond). Hiervan is het Limburgse De Juiste Zet, dat vorig seizoen een gemiddelde ELO kende van 2147, zonder meer één van de favorieten het komende jaar. Dit team bleef HSC in de eindstand van 3H twee punten voor. Promotie, dat de naam zonder meer al mee heeft, werd 2e (op bordpunten) in 3E. Venlo degradeerde uit de 1e klasse B. De overige teams speelden ook vorig seizoen al in de 2e klasse. PION-Groesbeek en Veldhoven eindigden toen beiden met 11 punten op een gedeelde 2e plaats in 2C. Vianen volgde in deze groep met 8 punten op een 7e plaats. Apeldoorn kon zich het afgelopen jaar door winst in de slotronde net handhaven in deze klasse (2A) en werd daarmee 8e. Het Hilversumse GSG-2 werd in deze groep 7e. Zowel Apeldoorn als HSG-2 behaalden slechts 6 punten.

Beide ASV-teams kregen lotingsnummer 9 en dat betekent 5 uitwedstrijden en 4 thuiswedstrijden. De 1e ronde staat voor 19 september op het programma. ASV-1 gaat dan naar Groningen-2. ASV-2 treft in Zoetermeer het eveneens gepromoveerde Promotie. Op 10 oktober is de 1e thuiswedstrijd.

Snelschaakkampioenschap ASV: Het interne snelschaakkampioenschap kende een verrassende ontknoping. Daarover straks meer. Gestart werd met 2 groepen van 12 spelers waarvan de bovenste 4 spelers in een achtkamp moesten uitmaken wie zich kampioen mocht noemen. Uit de ene 12-kamp plaatsen zich Wouter van Rijn (9½), Anthony Michels (9) en behaalden 3 spelers (Coen Mekers, Richard v.d. Wel en v. Gemert) 7½ punt. Hiervan moest er dus 1 afvallen. Op weerstandpunten zou dit van Gemert zijn geweest maar Coen Mekers stond zijn plaats in de finalegroep aan hem af. In de andere 12-kamp plaatsten zich Otto Wilgenhof (9), Kovar (7½), jeugdtrainer Ignace Hendriks (7½) en Erika Belle (7). Hier stond Hendriks zijn plaats af en nam Siert Huizinga zijn plaats in. De finalegroep kende een nog spannender verloop. Drie spelers (Kovar, van Rijn en van Gemert) eindigden op een gedeelde eerste plaats zodat werd besloten nog een dubbelrondige beslissingsdriekamp te houden. Hier toonde de Tsjech Kovar zich de sterkste met 3 uit 4, voor van Rijn (2 uit 4) en van Gemert (1 uit 4). Kovar kende dus een droomdebuut. Hij is vanwege zijn werk voor een korte periode woonachtig in Arnhem en had enkele dagen eerder bij uw secretaris laten informeren of hij gedurende die periode ook de clubavonden van ASV mocht bezoeken. En met succes zo bleek die eerste avond. Aardig was ook dat Ignace Hendriks, die het afgelopen jaar de training van de top-jeugd van ASV verzorgde, aan het snelschaken deelnam. Zo kon hij meteen een blik werpen op de verrichtingen van enkele jeugdspelers die in enkele rapidgroepen meededen. De integratie jeugd-senioren kreeg hiermee een eerste aanzet. Zo werd Tjé Wing Au in een vierkamp met Herman de Munnik gedeeld 1e met 2 uit 3. Tijs van Dijk en Siebold Otten scoorden 1 uit 3. In een andere groep was Ewout Stutterheim met 5½ uit 6 de beste. Hij bleef in een dubbelrondige vierkamp 1 punt voor op Sebastiaan van der Valk (4½). Cem Duman, de vader van Murat, scoorde 2 punten en J. Visser sloot de rij. Kasper Uithof was in een zeskamp diverse senioren de baas. Kasper scoorde 4½ uit 5, Kelderman volgde met 3½ punt. Derde werd René Lemein (2½), Legierse en Murat Duman behaalden 2 punten. Wewer kwam tot een halve punt via een remise tegen Kelderman. Mede dankzij onze wedstrijdleiding (Hedser Dijkstra en André de Groot) kende ook deze avond weer een vlot verloop.

Seizoenoverzicht ASV-4 ASV-4 heeft een vrijwel identiek seizoen gehad als vorig jaar. Ook toen werden er 7 matchpunten behaald uit 7 wedstrijden. Dit puntenaantal was vorig seizoen net genoeg om ons te handhaven. Dat gebeurde toen in de laatste ronde. Dit keer was het vierde al veilig na 6 speelronden. Net als vorig jaar stak er dit seizoen iemand hoog boven uit met zijn persoonlijke score en wel "Super Ceesie" Verkooijen met 5½ uit 7 op bord 2. Erik Wille haalde vorig jaar op bord 1 een halfje meer. Een duidelijk verschil is er in het aantal invallers te vinden. Vorig jaar moest er in totaal maar 2 keer naar een invaller worden gezocht, terwijl er dit jaar iedere wedstrijd wel gemiddeld 2 invallers nodig waren. Opvallend was dat we dit jaar slechts één keer echt buiten Arnhem moesten spelen. Dat was in Nijmegen. De andere uitwedstrijden waren naast de deur: in Velp en bij De Toren in Arnhem-Zuid.

Paul Schoenmakers

Partij: Ook in deze E.P. een terugblik op het OSBO-Kampioenschap 1998 via een partij van Wouter van Rijn - Rudy Bloemhard (ASG). (Bron: schaakrubriek Arnhemse Courant): 1. e4, c5 2. Pf3, Pc6 3. d4, cd4: 4. Pd4:, Pf6 5. Pc3, d6 6. Le2, e5 7. Pb3, Le7 8. 0-0, 0-0 9. Le3, Le6 10. Lf3 (wit moet d6-d5 verhinderen, maar deze opstelling doet krampachtig aan. Op de 9e zet kon ook f3 om op 9...Le6 met 10. Pd5 te vervolgen. Een andere mogelijkheid is 10. f4!?) 10...a5 11. De2 (laat zwart ver komen. Beter lijkt 11. a4!?) 11...a4 12. Pc1, a3 13. ba3:, Pd4! (Krachtig spel. De actieve witte stukken worden geruild) 14. Ld4:, ed4: 15. Pd5 (15. Pb5?, Ta4!) 15...Pd5: 16. ed5:, Lf5 17. Tb1, Dc7 18. Tb4, Lf6 19. Tc4, Dd7 20. Pb3, Tfe8 21. Dd2, Ta3: 22. Pd4:, Ld4: 23. Dd4:, Ta2: 24. c3, h6 (wit heeft het nauwkeurig gespeeld en heeft nu de betere pionnenstelling maar de mindere loper) 25. Tb4, b5 (nu heeft zwart bij druk op b5 altijd ...Ta4) 26. c4, bc4: 27. Dc4:, Tc2 28. Db3, Da7! (dreigt bv. 28...Tf2:!, zie diagram) 29. g4? (29. Tb6!, Da5 30. g4!?, Te1 31. Db4! levert gelijkspel op) 29...Te1! 30. Tb6, Da1 31. Lg2, Dd4? (goede winst- Stand na 28...Dd7-a7

kansen bood 31...Tcc1 32. Db5 (32. gf5:, Tf1:+ 33. Lf1:, Tf1:+ 34. Kg2, Tg1+ 35. Kf3, De5! met aanhoudende aanval) 32...Lg4: 33. Tb8+ (33. Td6:?, Tc8!! en de loper grijpt beslissend in) 33...Kh7 34. Dd3+, g6! 35. Tb7, Le2! 36. Tf7:+, Kh8!) 32. Tb8+, Kh7 33. Df3, Tf1:+ 34. Lf1:, Dg4:?? (een grove blunder in tijdnood. Aangewezen was 34...Lg6! (niet 34...Le4? 35. Df7:, Dd5: 36. Dd5:!), waarna zwart nog steeds iets beter staat) 35. Dg4:, Lg4: 36. Ld3+ en zwart gaf op. Een dramatisch einde van een door Bloemhard goed gespeeld toernooi. Hij verspeelde hiermee een beslissingsmatch tegen Marc Jonker. Wouter van Rijn kwam door deze winst na een mindere start nog op een gedeelde 6e plaats uit met 5½ punt.