"En Passant"

Terug index En Passant37e jaargang no. 15 donderdag 16 april 1998

LAAT UW DROMEN UITKOMEN... DOE OOK MEE AAN DE ABONNEELOTTO!! INFO: R. WILLE.
Uitslagen interne competitie

24e ronde (9 april 1998):

E. Belle - v. Rijn 1-0

v.d.Wel - Migchels ½-½

Schleipfenbauer - Taal 1-0

Jurrius - Verkooijen 0-1

Dijkstra - Rood ½-½

v. Engelen - v. Uem 1-0

Hartogh Heijs - v. Vlerken 0-1

Ariëns - Visser 1-0

Peltzer - Legierse 0-1

de Jong - Kelderman 0-1

Externe competitie: Opnieuw is er een ASV-team gedegradeerd. Na ASV-6 moet nu ook ASV-5 een stapje terugdoen. De beslissende confrontatie met O&O-2 werd met 2-6 verloren. Terecht want het vijfde heeft in deze wedstrijd nimmer aanspraak kunnen maken op winst. Ook ASV-6 verloor de laatste wedstrijd. Wageningen-2 was met 6½-1½ te sterk. Verder zou ASV-7 in actie komen. Echter tegenstander Rhenen-2 meldde zich af omdat er geen team op de been kon worden gebracht. Normaal gesproken wordt deze thuiswedstrijd nu vanavond gespeeld. Morgen staat dan nog de wedstrijd van ASV-4 op het programma. Zij spelen in Velp tegen GOVA/Velp-3. Het vierde is inmiddels door de uitslagen van de overige wedstrijden veilig en blijft dus gelukkig behouden voor de 1e klasse OSBO. Hierbij het eerste verslag.

Het doek valt voor ASV-5: Slechts 1 jaar duurde het verblijf van het vijfde in de 1e klasse. Vooraf was al duidelijk dat het team het dit seizoen moeilijk zou krijgen en dat handhaven de doelstelling zou zijn. De start was goed na het gelijkspel tegen Meppel in de 1e ronde. Maar gaandeweg zakte men steeds verder weg. Slechts door winst op de andere degradant, De Combinatie-1, bleef men hoop houden. In de laatste ronde was O&O-2 uit Kampen de tegenstander. Dit team had evenveel matchpunten maar wel veel meer bordpunten. Er moest dus gewonnen worden. Door individuele fouten kwam men echter al vrij snel op een 0-3 achterstand en dat kon niet meer worden goedgemaakt. Met Dick Hajee in de gelederen voor Herman Ulkeman trachtte men het degradatiespook te verdrijven. Maar juist Dick ging al heel snel in de fout. In een Siciliaan overzag hij tegen routinier Quakkelaar dat na ruil van een stuk eerst de dames moesten worden geruild voordat hij het stuk kon terugnemen. Nu pakte hij het stuk direct terug waarna zijn tegenstander via een schaakje een stuk won ("zoals omschreven in oefenboek Stap 2 voor de jeugd. Einde en uit", aldus Dick na afloop). Piet Blees kwam redelijk uit de opening na een onregelmatig Koningsgambiet. De 12e zet was echter een grote fout omdat hij vergat dat zijn paard ongedekt stond waardoor hij een pion, een stuk en na 23 zetten ook de partij verloor. Bij Tijs van Dijk bracht een grote afruil hem geen nadeel. Integendeel, hij bood in een eindspel met de zware stukken nog op het bord remise aan. Dit werd geweigerd. Hierna voltrok zich een drama. Eén mislukte zet later bracht de tegenstander plotseling mat in twee. Onnodig maar waar! Vrijwel gelijktijdig kwamen vervolgens de partijen van Jan Vermeer en Henk Kuiphof tot een beslissing. Bij Jan was het lijden na 28 zetten over. Vanaf de opening was het van zijn kant een krampachtig optreden, waarbij durf en fantasie ontbraken.

Henk Kuiphof trof een tegenstander die bereid was ten aanval te trekken tegen Henk's favoriete Van Geet opening. Toen deze zijn loper op c5 in plaats van op e7 zette kon Henk de pion op f7 ophalen. Daar kwam later via een combinatie een tweede pion bij. Henk miste nog een keer de beste zet maar het eindspel was uiteindelijk gewonnen. Het bleef de enige winstpartij aan ASV-kant. 1. Pc3, e5 2. Pf3, Pc6 3. e4, Pf6 4. Lc4, Lb4 5. d3, d5 6. ed5:, Pd5: 7. Ld2, Pc3: 8. bc3:, Lc5? 9. Pg5 (zie diagram), Df6 10. Lf7:+, Ke7 11. 0-0, Lf5 12. Ld5, Taf8? 13. De2, h6 14. Pf3!, Lg4 15. Lc6:, bc6: 16. De5:+, De5: 17. Pe5:, Le2 18. Pg6+, Kd7 19. Ph8:, Lf1: 20. Tf1: (d4!), Th8: 21. d4, Ld6 22. Tb1, Te8 23. Le3, a6 24. g3, Kc8 25. a4, Te6 26. Kf1, g5 27. c4, Le7 28. Ke2, Lf6 29. Kd3, Td6 30 c3 en zwart gaf op. Teamleider (dit jaar vooral lijder? Red.) won vanuit een onorthodoxe opening een centrumpion. Zijn tegenstander creëerde vervolgens met h4, h5 en h6 druk op de koningsvleugel. In een scherpe stelling Stand na 9. Pf3-g5

met wederzijdse offers trok zijn tegenstander uiteindelijk aan het langste eind. Rob van Belle kwam wat gedrukt te staan tegen een Hollandse opening. Het bleef allemaal wel hanteerbaar. Maar bij een stand waarbij degradatie al een feit was, was de remise snel beklonken. Frits Wiggerts tenslotte kwam al snel een kleine kwaliteit achter. Hij kreeg hiervoor wel wat aanval mede doordat zijn tegenstander niet meer kon rocheren. Frits kon er echter geen vervolg aan geven zodat ook hier de partij in remise eindigde. Voor de stand maakte het niets meer uit. Uithuilen en opnieuw beginnen. Volgend jaar dus maar weer proberen te promoveren.

ASV-rapidcompetitie: Pieter de Jager is met 14½ punt winnaar geworden van de rapidcompetitie. Hij bleef in de hiernaast weergegeven eindstand Ruud Wille en Anne Paul Taal een halfje voor. Pieter proficiat met deze zege!! Een terechte winst ook want Pieter was vanaf het begin in de kop van de ranglijst te vinden en veel andere (top)spelers speelden toch te weinig om voor een hoge klassering in aanmerking te komen. In de tabel treft u naast het puntenaantal tevens het aantal gespeelde partijen aan. Opmerkelijk is dat slechts vier spelers, t.w. Vermeer, Hartogh Heijs, Rood en Singendonk, het maximum aantal te spelen partijen (20) tijdens de vijf rapidavonden hebben afgewerkt. De overige spelers namen 1 of meerdere byes op. Zo kon men 8 ronden laten lopen oftewel 4 punten gratis "verdienen". De belangstelling voor deze competitie werd zeker tegen het slot minder en dat is jammer want rapid blijft een aardige onderbreking van de gewone interne competitie. Maar daar zijn de meningen over verdeeld.

Rapidtoernooi Huissen: Slechts 45 deelnemers telde dit (paas)zaterdag gehouden rapidtoernooi. Ook kwalitatief viel de bezetting tegen. In de A-groep, die slechts 12 deelnemers telde, was Bruno Carlier de grote favoriet, terwijl verder Guust Homs en Otto Wilgenhof voor een plaats bij de top-3 konden strijden. Otto deed zichzelf al in de 1e ronde de das om door te verliezen van Ruud Wille. Met Otto en Ruud zijn ook meteen de enige twee ASV-ers genoemd die aan dit toernooi deelnamen. Dat viel dus echt tegen. En dat voor een toernooi zo dicht in de buurt van Arnhem. Otto bleek verderop in dit toernooi de goede vorm niet te hebben want na 4 ronden had hij slechts 1 punt. Gelukkig volgde daarna 2 keer winst zodat hij nog steeds bij de eerste vijf kon eindigen. Maar ook in deze partij kon hij geen potten breken. Opnieuw verlies en voor hem een teleurstellende 8e plaats met 3 uit 7. Ruud verging het aanvankelijk beter, want hij kwam na 4 ronden uit op 2½ punt. In de 4e ronde snoepte hij Guust Homs nog een (plus)remise af. In een stelling met een pion meer zag hij niet hoe hij verder moest en nam het remise-aanbod van Guust aan. Qua indeling trof Ruud het in de slotronde niet. Met 3½ uit 6 had hij nog kansen op een hoge klassering maar hij trof Bruno Carlier, die toen al 1½ punt voorsprong had en daarmee reeds toernooiwinnaar was. Ruud verloor kansloos en eindigde met 3½ uit 7 op een gedeelde 6e plaats. Guust Homs eindigde achter Carlier, die met een 100% score het toernooi op zijn naam schreef, met 5 uit 7 op een ongedeelde 2e plaats. De laatste oud-ASV-er in deze groep, Rob Huberts, kwam tot een score van 2 uit 7 (gedeeld 9e).

ASV-E-jeugd heeft pech: Zaterdag sloot de E-categorie (kinderen tot 10 jaar) de jeugdclubkampioenschappen af. In Nijmegen trad ook ASV-E aan in een poule van 10 deelnemers. Jurriaan Hokke, Peter Sperber, Eli Goedegebure, Arthur Hokke en Peter Goelst vormden het team, dat helaas twee basisspelers moest missen. Ondanks deze handicap werd erg goed gescoord. GOVA/Velp werd met 4-0 verslagen en tegen het machtige Touwladder werd 2-2 gelijkgepeeld. Het beste resultaat was achteraf tegen ASG-2 dat met 3-1 geklopt werd maar later tweede achter ASG-1 zou worden. Ongelukkig was de ontmoeting met nummer laatst ASG-3 wat eindigde in 2-2 door een herdersmatje op onze eerste bordspeler Peter S. Omdat ook de andere Peter verloor, werd een belangrijk matchpunt gemist. Tegen SMB ging het met 3-1 weer uitstekend. ASV deed steeds goed mee om de top-5 plaatsen die kansen geven voor plaatsing voor het NK. Tegen middenmoter UVS ging het plotseling helemaal mis en de 0-4 eindstand was beslissend. Ondanks het feit dat hierna nog in de laatste ronde het sterke ZSG knap met 2½-1½ geklopt werd, was de vijfde plaats niet meer te bereiken. ASV had in de loop van het toernooi met pech wat puntjes verloren en werd zo wel gedeeld derde (!) maar op bordpunten zesde. Revelatie van de dag was ons allerjongste ASV-lid Eli die net 7 is geworden en topscorer werd aan het derde bord met 6½ uit 9. Tijs van Dijk