"En Passant"

Terug index En Passant

37e jaargang no. 11 donderdag 19 maart 1998

Uitslagen interne competitie

21e ronde 12 maart 1997):

Bohlmeijer - v. Roosmalen 0-1

Taal - Storms 0-1

E. Belle - v. Gemert 1-0

N.Schoenmakers - Schleipfenbauer 0-1

Blees - Niezgoda 0-1

Vermeer - Wiggerts ½-½

Ulkeman - v. Engelen 1-0

J. Belle - Hartogh Heijs 1-0

Zunnebeld - Verbost 1-0

v. Vlerken - Visser 1-0

M. van Dijk - Peltzer ½-½

Kelderman - Singendonk ½-½

VOLGENDE WEEK GEEN INTERNE COMPETITIE MAAR.... DE 5E EN LAATSTE RAPIDAVOND!!!

Bekerloting: De spanning stijgt in de ASV-bekerstrijd. Er zijn nog 8 kandidaten die bekerkampioen kunnen worden. Inmiddels is er geloot voor de kwartfinale. Dit had het volgende resultaat: Pieter de Jager - Laurens Storms; Cees Verkooijen - Ruud Wille; Peter de Kort - Remco de Leeuw; Paul Schoenmakers - Fred Reulink. Deze partijen moeten uiterlijk op 9 april worden gespeeld.

ASV-Voorjaarstoernooi: Met uiteindelijk 96 deelnemers 5 meer dan in 1997) werd het traditionele rapidtoernooi van ASV weer een gezellige happening. Een ieder kon er dan ook met tevredenheid op terugkijken. Het toernooiverloop verliep prima en sportief gezien waren bovendien de resultaten van een aantal ASV-ers in de diverse groepen zeer goed te noemen. In groep A was een hoofdrol weggelegd voor Koert van Bemmel. In deze groep was het deelnemersaantal overigens beduidend lager dan vorig jaar 18 t.o.v. 26). Doordat Koert in de laatste ronde verrassend won van koploper Merijn van Delft werd deze door Guust Homs voorbijgestreefd. Guust werd daarmee ongedeeld winnaar van het toernooi met 5½ uit 7. Koert eindigde met van Delft en Wemmers op een gedeelde 2e plaats met 5 uit 7. Onze ASV-er verloor alleen tegen Homs in de 4e ronde en stond verder slechts 2 halfjes af. Zonder meer een geweldige prestatie. De score van Vincent Deegens en Otto Wilgenhof viel wat tegen. Met 3½ uit 7 kwamen zij niet verder dan de middenmoot. Ook Richard van der Wel kwam tot dit resultaat. In groep B was Erika Belle oppermachtig. Met 6½ uit 7 bleef zij de concurrentie bestaande uit de ex-ASV-ers Arie Huijsman en Rens Post een vol punt voor. In deze groep treffen we Piet Blees heel knap op een gedeelde 6e plaats aan met 4½ uit 7. Hij bleef o.a. Anne Paul Taal en Jan Vermeer een half punt voor. In de C-groep presteerde ons jeugdtalent Tjé Wing Au weer heel sterk. Hij eindigde op een gedeelde 3e plaats met 5 uit 7. Na een goede start van 3½ uit 4 verloor hij in de 5e ronde van de latere groepswinnaar. Er namen 28 ASV-ers aan ons toernooi deel. Het toernooi kreeg bovendien een internationaal tintje door de deelname van 2 Duitse schakers uit Essen. Deze spelers had Nico Schoenmakers ontmoet bij het Hoogovensschaaktoernooi eind januari en had hen daarbij warm gemaakt om ook ons toernooi eens te bezoeken. Beide spelers, Werner Euting en Martin Kerinnis, scoorden in groep B 4 uit 7. Misschien volgend jaar nog een grotere afvaardiging van onze oosterburen?

Externe competitie: In deze E.P. een vervolg op de teamverslagen. Van onze zaterdagteams betreft dit ASV-3. Dat zij dik verloren tegen Lelystad wist u mogelijk al. Maar eerst: wat deden de overige teams? ASV-4 boekte een belangrijke zege 4½-3½) op concurrent Ede-1 en heeft hierdoor goede kansen op handhaving. ASV-5 verloor met 6-2 van het sterke SMB-3. Het vijfde blijft daarmee nog wel in degradatiezorgen. ASV-6 behaalde verrassend??) het eerste puntje tegen Doetinchem-2. ASV-7 kwam maandag jl. pas in actie. Hierover volgende week meer. Dan ook meer over het wedstrijdverloop van ASV-4 en ASV-6.

ASV-3 volledig afgetroefd: Na de 2 voorgaande overwinningen van het derde was het de vraag of deze lijn tegen het sterke Lelystad, dat nog volledig in de race is om een promotieplaats, kon doortrekken. Al snel bleek dat dit ongegrond was. Lelystad had aan de eerste 5 borden spelers met een Elo boven de 2000 en dat is voor promotieklassebegrippen vrij hoog. Het werd dus een kwestie van bordpunten sprokkelen. Na ruim 2 uur spelen boden zowel Anne Paul Taal als Ruud Wille remise aan maar dit werd door hun tegenstanders in dat stadium afgeslagen. De eerste nederlaag kwam voort uit de partij van Gerben Hendriks. Hij was niet fit aan de wedstrijd begonnen en kwam na de opening al wat in de verdrukking. Zijn stukken kwamen wat moeilijk te staan en er ging een pion verloren. Wellicht was de stelling op dat moment wel verloren maar er waren met het loperpaar zeker nog mogelijkheden om de stelling te compliceren. Gerben zag het niet meer zitten en gaf, zelfs tot verbazing van zijn tegenstander, op. Hierna volgde de verwachte remise bij Anne Paul Taal. Hij is nooit in de problemen geweest. Hij wist zijn opgesloten loper te bevrijden en wikkelde af naar een remisestelling, waarin zijn tegenstander het eerst nog probeerde maar later toch in een puntendeling berustte. Ook bij Frank Schleipfenbauer werd het remise. Vanaf het begin bleef de partij in evenwicht. In een typische Aljechin stond zwart wat gedrukt maar er was geen voordeel voor Frank te behalen. Daarna ging het helemaal mis. Er volgden vier nederlagen op rij. Eerst verloor Erika Belle tegen ex-ASV-er Fokke Jonkman. Hij kreeg een klein voordeel na de opening en dit bleek voldoende om uit te bouwen naar winst. Ook Hans Rigter ging daarna ten onder. Voor Hans kwam dit wat ongelukkig tot stand want hij heeft tegen Ilona Bos-Swiecik, enkele jaren geleden nog dameskampioene van Nederland, zeker goede kansen gehad. Op het laatst moest hij toch het onderspit delven. Vervolgens was het de beurt aan Ruud Wille. Na het geweigerde remise-aanbod vlak na de opening kwam hij in de problemen toen de stelling werd opengebroken. Vrij kansloos ging hij er vervolgens af. Invaller Paul Schoenmakers Ivo v.d. Gouw was uitgeleend aan het eerste) raakte na een fout in een mindere stelling een pion achter. Daarna was het in feite gebeurd. Van de stelling bleef niets over. Met behulp van het sterke loperpaar maakte zijn tegenstander het bekwaam af. Met de 6-1 achterstand kon ook Coen Merkers invaller voor Barth Plomp) hier niets aan veranderen. In een Engelse partij onstond een spannende strijd. In het middenspel werd een remiseaanbod van Coen na dameruil afgeslagen. Coen offerde hierop een kwaliteit voor een sterke vrijpion. Zijn opponent moest uiteindelijk materiaal terugeven maar ondanks een kwaliteit voor een pion meer was het resterende eindspel remise. In de volgende ronde tegen PION-2 komt het erop aan. Bij winst is ASV-3 vermoedelijk veilig.

Gedetailleerde uitslag ASV-3 - Lelystad-1: H. Rigter - I. Bos-Swiecik 0-1; F. Schleipfenbauer - M. Woudsma ½-½; E. Belle - F. Jonkman 0-1; A.P. Taal - H. Riepma ½-½; P. Schoenmakers - P. Heijboer 0-1; R. Wille - G. Burlage 0-1; G. Hendriks - R. van Rijnsoever 0-1; C. Mekers - A. van Rooijen ½-½. Eindstand 1½-6½.

SMB-3 - ASV5 6-2: Dinsdag 10 maart jl. trad ASV-5 in Nijmegen wederom aan tegen een team van SMB. Deze keer dienden de degens te worden gekruist met SMB-3, de koploper in de eerste klasse A van de OSBO-competitie.

Piet Blees koos voor de Grünfeld-Indische verdediging, waarin hij werd geconfronteerd met de opstelling Pf3 en Tb1. Piet deed zich derhalve te goed aan de witte pion op a2, maar speelde te laat zijn dame weer terug. Hierdoor boette Piet een volle toren in en kon hij na luttele 18 zetten helaas opgeven. Jan Vermeer vond Paul Waenink tegenover zich. In een gesloten Siciliaanse partij, die tot een gecompliceerde stelling had geleid, bood de Nijmegenaar na 20 zetten remise aan. Na enige aarzeling accepteerde Jan dit aanbod toch maar. Zijn tegenstander had immers een rating van 2030, zodat Jan een dikke plusremise kon laten aantekenen. Rob van Belle werd geconfronteerd met het Göringgambiet, dat ook in deze partij leidde tot scherpe verwikkelingen. Rob's tegenstander miste hierbij een stukwinstcombinatie, maar wist wel twee pionnen te winnen. In de daaropvolgende tegenaanval poogde Rob een pion terug te winnen, hetgeen echter ten koste van een stuk en dus de partij ging. Frits Wiggerts beleefde een heerlijk avondje. In het weekeinde had Frits de in De Gelderlander gepubliceerde partij Homs-Wilgenhof bestudeerd; een 'Fransoos' met het vroegtijdige c4 van wit. Hiermee joeg Frits zijn tegenstander totaal de vernieling in. Hij won twee pionnen, waarna hij met een "om van te smullen" dame-offer een mataanval voltooide. De tussenstand kwam hierdoor op 1½-2½.

Herman Ulkeman kwam goed uit de opening, zette zijn tegenstander onder druk, maar vond geen aanknopingspunten om deze druk verder op te voeren. Zoals zo vaak in een dergelijke partij wendde het blad langzaam om in het voordeel van de Nijmegenaar en trok Herman toch nog aan het kortste eind. Henk Kuiphof daarentegen werd reeds vanuit de opening zwaar onder druk gezet. Henk verdedigde zich taai en lang. Echter ook hij moest uiteindelijk het hoofd buigen. Nico Schoenmakers speelde tegen oud-ASV'er Ruben Hogenhout, die voor de Russische verdediging koos. Vanuit de opening kreeg Nico een licht overwicht, evenwel onvoldoende om voordeel te bereiken. Na lang laveren van beide zijden resteerde een stelling die totaal in evenwicht was. Vlak voor het aanbreken van de acute tijdnoodfase werd derhalve remise overeengekomen. Tijs van Dijk tenslotte kreeg een soort theoretische wals over zich heen. Ondanks duchtig verzet moest de teamtopscorer - voor de eerste maal dit seizoen - zijn meerdere in de tegenstander erkennen. Einduitslag derhalve: SMB-3 - ASV-5: 6 - 2. Met deze overigens wel ingecalculeerde nederlaag blijft het team op 3 matchpunten steken. Donderdag 9 april a.s. volgt thuis in "De Opbouw" de allesbeslissende confrontatie met O & O-2 uit Kampen. Deze wedstrijd moet gewonnen worden, wil het vijfde zich handhaven in de eerste klasse van de OSBO-competitie. Nico Schoenmakers

Verhuizing: KNUIMAN ASSURANTIEN is onlangs verhuisd. Het nieuwe adres luidt: Duisterestraat 16, 6851 LS Huissen. Telefoon- en faxnummer zijn ongewijzigd gebleven. Ter herinnering: telefoon: 026-3257695 en fax:026-3252306. Vanuit de nieuwe lokatie kan men u nog beter van dienst zijn op het gebied van Verzekeringen, Hypotheken, Taxaties, Sparen, Financieringen en Pensioenen. Kortom: Voor al uw financiële zaken is KNUIMAN ASSURANTIEN het juiste adres!!