"En Passant"

Terug index En Passant36e jaargang no. 36 donderdag 13 november 1997

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: R.WILLE.
Uitslagen interne competitie

9e ronde 6 november 1997):

de Jager - Bohlmeijer 0-1

de Kort - v. Rijn 0-1

Storms - v.d. Wel 1-0

Schleipfenbauer - R. Wille ½-½

Hajee - Verkooijen 1-0

E. Belle - J. Knuiman ½-½

v. Willigen - Taal ½-½

R. v. Belle - v. Gemert ½-½

Vermeer - Jurrius ½-½

Hartogh Heijs - Boonstra 0-1

Blees - N. Schoenmakers 1-0

Dijkers - de Groot 1-0

S. Mrktsjan - Otten 0-1

Zandbergen - Ariëns 1-0

Verbost - Peltzer 1-0

de Jong - v. Vlerken 1-0

Uitslagen beker 1e ronde:

Sigmond - de Munnik 0-1

S. van Dijk - Kuiphof 0-1

Dijkstra - Ulkeman 1-0

Wiggerts - T. van Dijk 1-0

Rood - Legierse 1-0

ASV-extern: In deze E.P. nu reeds een verslag van de wedstrijd van ASV-4, dat afgelopen dinsdag tegen SMB-6 wist te winnen met 3-5. Actueler kan uw redactie toch niet zijn!! Vanavond spelen ASV-5 - VSG-1 uit Ermelo en ASV-7 - Ede-4. ASV-6 krijgt morgen nog de zware uitwedstrijd tegen Bennekom-1 voor de kiezen. Zaterdag zijn onze eerste drie teams weer aan de beurt voor hun 3e ronde. Zij trekken gedrieën westwaarts. ASV-1 gaat naar Den Haag voor de wedstrijd tegen DD-1 in de hoop daar de eerste matchpunten te scoren. ASV-2 gaat op bezoek bij Amersfoort. Blijft de ongeslagen status behouden? 3½-4½ is de gewenste uitslag konden we in ASV-Nieuws lezen. ASV-3 heeft Veenendaal-1 als tegenstander. Dit team heeft de hoogste Elo van de teams in de promotieklasse. Een aardige gelegenheid om eens een stunt uit te halen. En na 2 nederlagen dit seizoen mag dat dan ook wel!

ASV-4: Dinsdagavond gespeeld en gisterochtend al een verslag in de vorm van 2 ingezonden brieven van waarnemend teamleider Erik Wille in de bus. Klasse! Gisteravond nog even voor het voetballen verwerkt zodat En Passant vanochtend kon worden afgedrukt. Vers van de pers dus uw weekbulletin.

Beste Paul,

Ik weet dat je als je dit leest net terug bent van een tenminste zomerse vakantie in Australië en Thailand. Ik begrijp dat je nog even wilt nagenieten van alles wat je beleeft hebt. Paul, terug naar de harde werkelijkheid, je hebt hier zoveel gemist!! Hoe kun je nu een vakantie verkiezen boven een uitstapje naar Nijmegen met als reisgezelschap Cees Verkooijen.

Beste Ruud,

Je vroeg me of ik het verslag van SMB 6 - ASV 4 voor de EP van vanavond kon schrijven. Het spijt me, achteraf gezien kan dat toch niet, maar ook niet voor die van volgende week. Als ik over die wedstrijd moet schrijven kom ik ruimte tekort. Sterker nog, dit valt met geen pen te beschrijven. We hebben overigens met 3-5 gewonnen. Ik volsta even met een korte karakteristiek: Fred deed het in de opening niet helemaal goed en daarna niet handig. Na kwaliteitsverlies ging Fred ten onder. Vervolgens won Jan een kwaliteit, verloor Jan een kwaliteit, kreeg Jan een gewonnen eindspel en speelde Jan remise. Jacques koos de aanval, sloot de dame in, won een stuk en zette mat. Coen leek combinatiekansen te krijgen. In moeilijke stelling toch remise. Jan Willem had het initiatief, maar daar bleef het ook bij. Remise op een gunstig moment. Hedsers tegenstander wist niet dat je ook vooruit mag bij dit spel. Toen hem dat duidelijk werd, sloeg Hedser toe. Henk was weer een betrouwbaar invaller. Aanval van tegenstander werd met een pionoffer gestopt. In de counter won Henk enkele pionnen en een fraai mat op e4!!) volgde. 2½-4½ en Cees nog te gaan. Ik ga nu over op telegramstijl: goed uit opening; stuk weg; aanval; slecht verdedigd; tenminste eeuwig schaak; nee, zelfs mat in twee; toren weg; toch eeuwig schaak? ; mag ik remise aanbieden; Nee Cees; toren tegen twee stukken; mat in twee; niet gezien; toren terug; dameruil; stukwinst; gewonnen eindspel; tijdnood; wedstrijdleider; winst; vlag gevallen van Cees; toch maar remise; of toch verlies, want jullie hebben al 4½; nee, toch maar remise!! Hartelijke groeten,

Erik Wille

De gedetailleerde uitslag SMB-6 - ASV-4: H. v.d. Berg - C. Mekers ½-½; S. Eganovic - C. Verkooyen ½-½; A. v. Deemen - J.W. van Willigen ½-½; P. v. Lier - H. Wichhart 0-1; S. v.d. Berg - H. Dijkstra 0-1; G. Dragt - J. Vermeer ½-½; F. Meulenbeld - J.Boonstra 0-1; R.Segers - A.Duchêne 1-0. Eindstand 3-5.

P.S.: Tegelijkertijd met de wedstrijd van ASV-4 werd in deze groep gespeeld: SMB-4 - Ede-1 4½-3½ en in de parallelgroep van deze klasse, waarin ASV-5 uitkomt: SMB-5 - Schaakmaat-1 2-6.

OSBO-Kamp: De 2e speeldag 3e en 4e ronde) in deze titelstrijd gaf in de hoofdklasse het volgende beeld te zien. Titelverdediger Otto Wilgenhof speelde in de ochtendronde remise tegen concurrent Marc Jonker. Na een slappe opening, kreeg Otto licht voordeel omdat zijn opponent het niet helemaal optimaal speelde. Na stukkenruil verdween dit voordeel zeker nadat ook een loper tegen een sterk paard werd geruild. Via zetherhaling werd het remise ondanks een poging van Otto na een stukoffer voor 3 pionnen. Deze puntendeling gaf nog enige tevredenheid. 's-Middags liep hij echter averij op door een nederlaag tegen Guust Homs na een spannende partij. Otto heeft nu 2½ uit 4 en heeft dus even afstand moeten doen van de top. Wouter van Rijn miste, evenals Tim Remmel, de 1e speeldag door de deelname aan het toernooi in Hoogeveen. Door het opnemen van 2 byes waren zij dus al een punt kwijgeraakt. Wouter raakte nog verder achterop. In de 3e ronde werd het in het eindspel nog remise maar in de 4e ronde ging hij in de vijandelijke tegenaanval ten onder. Met 1½ uit 4 is er voor hem dus geen hoofdrol weggelegd. Tim Remmel echter boekte 2 volle winstpunten. Eerst plette hij zijn tegenstander nadat deze in een Siciliaan te vroeg b5 had gespeeld. In 23 zetten werd de partij beslist. 's-Middags leverde een voorbereide variant van Peter Boel hem meer hoofdbrekens op. Terwijl Boel a tempo speelde en de stelling met offers gecompliceerder maakte moest Tim er de nodige tijd aan besteden. Maar het klopte allemaal bij Tim. Uiteindelijk bleef hij een stuk voor. Toch een overtuigende winst, was zijn oordeel na afloop. Tim heeft nu 3 uit 4 en is daarmee de beste ASV-er. Frank Schleipfenbauer nam de 1e speeldag 2 byes op vanwege vakantie. In de 3e ronde won Frank na een slappe opening van zijn opponent een pion. Hier stonden lichte tegenkansen tegenover. Frank kwam echter prima terug maar miste, zo vertelde Otto na afloop tot ontzetting van Frank, winst in 4 zetten. Daarna ging het mis. In de 4e ronde herstelde Frank zich door winst op oud-ASV-er Fokke Jonkman. Vorg jaar troffen ze elkaar in de wedstrijd Lelystad - ASV-3 en werd het remise. Het werd wederom een spannende partij met aanval op verschillende vleugels waarbij Fokke's aanval iets sneller leek te gaan. Met een kleine combinatie won Frank een kwaliteit. Het zwarte spel was daarna gebroken. Toen onze ASV-er nog meer materiaal won was de strijd beslist. Frank heeft daarmee 2 uit 4. Koert van Bemmel kwam totaal verloren in een eindspel terecht in de ochtendronde. Na dameruil ontstond een toreneindspel met een pion minder. Dit speelde zijn tegenstander vreselijk slecht en deed de ene na de andere slechte zet. Het werd zelfs zo erg dat Koert de partij nog in winst wist om te buigen. In de 4e ronde speelde hij regelmatig remise. Ook Koert heeft nu 2 uit 4.

In de 1e klasse voegde Ruud Wille 1½ punt aan zijn score toe. In de 3e ronde won hij in het middenspel 2 pionnen doordat zijn tegenstander de rochade veel te lang uitstelde. In de middagronde kreeg Ruud voordeel na de opening maar na stukkenruil kon hij niet van dit voordeel profiteren door het vijandelijke loperpaar. Na afloop bleek een betere voortzetting te zijn gemist omdat teveel werd vertrouwd op het eindspel vanwege de slechte pionnenstructuur van zijn opponent. Ruud heeft nu 3 uit 4. Nico Schoenmakers boekte 2 overwinningen. In de 3e ronde kreeg hij een Siciliaanse Draak tegen. Nico koos voor het Fischer-systeem mede vanwege de gebruikte Fischer-klok). Nico volgde, zo vertelde hij, partij 2 uit het boek van Fischer "My Sixty Memorable Games". Zijn tegenstander kende dit boek waarschijnlijk alleen van de buitenkant. Deze offerde in het vroege middenspel een stuk voor 2 pionnen. Nico kon de stukken hergroeperen en wist de partij met een fijnzinnige damezet in de aanval te beslissen. Na de pauze was Jan Knuiman de tegenstander. Al vrij snel meldde Nico uw redacteur dat hij het verslag van de partij al wel kon geven. Hij stond er namelijk niet al te best voor. Jan bracht Nico helemaal in de verdrukking hetgeen Jan de opmerking ontlokte "Wat is de overeenkomst tussen jou en de stelling?" Nico kon het antwoord niet bedenken waarop Jan antwoordde: "ze zijn allebei onderontwikkeld"!! Het lachen verging Jan echter want in plaats van de stelling te forceren naar winst bleef hij de druk op de stelling maar vergroten. Toen Nico een paard wist te bevrijden was het eindspel voor hem gewonnen. Overigens had Jan de ochtendronde wel in winst omgezet. Na de opening koos zijn tegenstandster voor een foutief bekend staande variant middels een stukoffer voor 3 pionnen. Jan profiteerde optimaal. Na de 2e speeldag heeft Nico 2½ uit 4 en Jan 1½ uit 4.

In de 2e klasse baalde Herman de Munnik 's-ochtends vreselijk. Zijn tegenstander kwam niet opdagen na afloop bleek het een misverstand te zijn en had zijn opponent een bye opgenomen). Het punt kwam Herman wel toe maar winst zonder te spelen geeft geen tevreden gevoel. Hij moest toen tot 14.30 uur wachten tot de volgende ronde en dat terwijl hij al om 8.30 was opgehaald voor de reis naar Apeldoorn vanwege de om 9.30 uur te starten ronde. 's-Middags schudde hij deze irritatie snel van zich af. Hij zette zich volledig in om via winst in de top van de ranglijst te komen. Na een spannende partij won Herman in de slotfase en heeft nu 3½ uit 4. Klasse! De tegenstander van Bert Sigmond in de 3e ronde behandelde de opening totaal verkeerd en moest op een bepaald moment de toren geven voor de dame. 's-Middags volgde nog een remise hetgeen zijn totaal bracht op 2½ uit 4.

In de Veteranengroep speelden Pieter Bohlmeijer en Piet Blees tegen elkaar. Bohlmeijer won maar had over geluk niet te klagen. Pieter behield zijn 100% score, Piet bleef op 1 punt steken uit de 2 tot nu toe gespeelde partijen. Op 20 december is de derde speeldag in dit OSBO-Kampioenschap.

Schakend Nederland: Als er liefhebbers zijn die op zoek zijn naar oude jaargangen van Schakend Nederland of bepaalde nummers willen hebben om de verzameling te completeren dan kunt u bij Piet Blees terecht. Hij biedt diverse jaargangen kosteloos aan vanaf 1960 tot 1992 sommige compleet aan andere jaargangen ontbreken enkele nummers. S.v.p. snel melden anders gaat het bij het oud papier! Misschien zijn er trouwens meer leden die wat te koop willen aanbieden op schaakgebied of juist op zoek zijn naar oude) schaakboeken of -tijdschriften o.i.d. Laat het de redactie weten en het wordt geplaatst in E.P.