"En Passant"

Terug index En Passant36e jaargang no. 35    donderdag 6 november 1997

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: R.WILLE.

ASV-Nieuws: Als het niet tegen heeft gezeten met de vervaardiging is het novembernummer van ASV-Nieuws inmiddels van de persen gerold en vanavond verkrijgbaar. We zijn weer benieuwd naar de inhoud.

Rapidcompetitie: De eerste rapidavond is achter de rug. De stand treft u in het kader hiernaast aan. Alleen Pieter de Jager kwam 4 keer tot de volle winst. Maar we zijn nog pas aan het begin van deze competitie. Er volgen nog 4 rapidavonden, dus nog 16 partijen. De volgende rapidavond is gepland op donderdag 27 november a.s. Afgesproken is voor afwezigheid maximaal 8 keer een bye =remise) te geven. Maar het zou natuurlijk leuker zijn als iedereen probeert zoveel mogelijk te komen.

Uitslagen 1e ronde OSBO-competitie 1e t/m 4e klasse:

1e klasse A: SMB-3-SMB-5 5½-2½; O&O-2 Kampen)-De Combinatie Harderwijk) 6½-1½; Meppel-1-ASV-5 4-4; VSG-1 Ermelo)-De Schaakmaat-1 3-5.

1e klasse B: SMB-6 - SMB-4 4-4; ASV-4 - Zutphen-1 4-4; GOVA-Velp-2 - GOVA-Velp-3 4-4; De Toren-1 - Ede-1 5-3.

2e klasse C: Bennekom-1 - Doesborgh-1 5½-2½; ASV-6 - Veenendaal-2 3-5; Rothmans-2 - Wageningen-2 3½-4½; De Cirkel-1 - Doetinchem-2 5-3.

4e klasse E: De Toren-4 - De Cirkel-2 1½-4½; Rhenen-2 - Veenendaal-6 2½-3½; Doesborgh-2 - ASV-7 1½-4½; Ede-4 - GOVA-Velp-7 1½-4½.

ASV-extern: In deze E.P. alvast een vooruitblik naar de 2e ronde voor vier van onze ASV-teams die uitkomen in de 1e t/m 4e klasse van de OSBO. Deze ronde wordt de komende week gehouden. Hierboven treft u de uitslagen aan uit de 1e ronde. Dit geeft mogelijk al enige indicatie over de speelsterkte al is het natuurlijk nog erg voorbarig om dit zo te stellen, zo vroeg in het seizoen. Dinsdag a.s. gaat ASV-4 zonder Paul Schoenmakers en Harm Steenhuis op bezoek in Nijmegen bij SMB-6. De teamleidersrol wordt waargenomen door Erik Wille. Beide teams speelden gelijk in de 1e ronde. Kortom een belangrijke wedstrijd. Immers bij winst wordt afstand genomen van de onderste plaatsen. Aardig trouwens is het feit, dat drie van de vier wedstrijden in de 1e ronde in een gelijkspel eindigden. De krachtsverschillen lijken klein. Elk puntje is daarom van groot belang. Komende donderdag spelen er 2 ASV-teams thuis. ASV-5 ontvangt VSG-1 uit Ermelo. Het vijfde wist heel knap een matchpunt te behalen tegen Meppel. Een prima debuut en wellicht kunnen de mannen van captain Nico Schoenmakers weer voor een succesje zorgen. De senioren van ASV-7 ontvangen op dezelfde avond Ede-4. Kan het seniorenteam de lijn doorzetten na de ruime winst in de 1e ronde? Tegenstander Ede verloor dik en zal zich dus zeker willen revancheren. ASV-6 krijgt het volgende week vrijdag zwaar in de uitwedstrijd tegen Bennekom-1. Dit zonder al te pessimistisch te willen zijn eerder realistisch). Immers vorig jaar wist het toenmalige vierde nog maar net met miniem verschil van dit team te winnen. Maar het was natuurlijk van te voren bekend dat het 6e een heel moeilijk seizoen tegemoet zou gaan. Alle teams veel succes!!!

ASV-info: Onlangs is er een volledig herziene info-folder van ASV tot stand gekomen. Hierin staan alle wetenswaardigheden omtrent ASV. Mocht u zelf mogelijkheden zien om ASV op deze wijze te promoten laat het de secretaris dan even weten. U kunt van hem de nodige exemplaren krijgen. Wellicht kunnen we hiermee ASV nog meer onder de aandacht brengen en zo het ledenbestand wat vergroten.

Toernooien: Het eerste novemberweekend kon er volop geschaakt worden. Zo was er een weekendtoernooi in Apeldoorn en een rapidtoernooi in Harderwijk waar, voor zover de redactie heeft kunnen nagaan, geen ASV-ers bij aanwezig waren. Het aanbod was groot want er stonden daarnaast nog twee rapidtoernooien op het programma t.w. in Wijchen op zaterdag 1 november en in Nijmegen op zondag 2 november. Hierbij enige gegevens.

Rapidtoernooi Wijchen: S.V. Het Kasteel uit Wijchen zette het 50-jarig jubileum luister bij met een rapidtoernooi. Het toernooi vond plaats in het pas geheel gerenoveerde Wijchense kasteel. Onder de ruim 70 deelnemers kwamen in groep 1 drie ASV-ers uit. Een sterk bezette groep trouwens met o.a. de Chinese Xie Yun oud-wereldkampioene dames) en Cekro een 2500-speler),Ruud Janssen NK-jeugd) en oud-ASV-er Joost Hoogendoorn. Otto Wilgenhof scoorde 4 uit 7. Hij was daar niet geheel tevreden mee. Slechts een remise tegen Ruud Janssen kon hem bekoren. Verder kon hij geen echte rol van betekenis vormen in de strijd om de bovenste plaatsen. Siert Huizinga kwam tot 3 uit 7. Hij was redelijk tevreden over zijn score. 's-Morgens scoorde hij 2 uit 3 maar kon dit na de pauze niet voortzetten en wist toen nog slechts één punt aan zijn totaal toe te voegen. Voor hem was het ook een weerzien met veel oude bekenden want Siert was in de periode '79-'87 lid van deze vereniging. Hij omschreef dit als de gouden jaren van deze club omdat men toen vanuit de 2e klasse OSBO promoveerde naar de promotieklasse OSBO. Promotie naar de KNSB lukte vervolgens net niet. Inmiddels speelt Het Kasteel weer in de 2e klasse OSBO. Jan Knuiman, tenslotte, blijft ver van zijn vorm verwijderd. Ditmaal scoorde hij slechts 1½ punt en dat kan natuurlijk beter. Rest nog de vermelding dat de organisatie perfect was. De deelnemers kregen bovendien een lunch aangeboden.

Rapidtoernooi Nijmegen: Een dag later waren er zo'n 80 spelers present bij een rapidtoernooi in Nijmegen. Onder hen opnieuw Otto Wilgenhof. Dit keer kwam hij, niet geheel fit, tot een magere score van 2½ punt en dat was volgens eigen zeggen "stuitend". In groep C speelde Herman de Munnik een goed toernooi. Met 4½ uit 7 viel hij nog net in de prijzen. Een gedeelde 4e plaats werd zijn deel. Bert Sigmond, de derde ASV-er in dit gezelschap, bleef een halfje achter op Herman en kwam tot 4 uit 7.

Hutton toernooi: Op zaterdag 25 oktober jl. vond in de Hogeschool Enschede het jaarlijkse Hutton-toernooi plaats. Elke regionale bond vaardigt hierbij een team van 20 jeudspelers af uit de diverse leeftijdscategorieën. Er werd gespeeld volgens een bepaalde indeling, die ervoor zorgt dat in 2 speelronden alle regionale bonden hun onderlinge strijd hebben uitgevochten. Voor ASV was Tim Remmel de enige vertegenwoordiger in dit team. Hij speelde aan het 2e bord van de A-categorie. In de 1e ronde won hij zijn partij voor de OSBO, in de 2e ronde was hij één van de laatste spelers. In deze beslissende fase moest hij een rechtstreeks duel uitvechten met een speler van de Haagse Schaakbond. De uitslag was van belang voor de eindstand. In een eindspel met toren en 2 pionnen tegen paard en loper en 2 pionnen wist Tim met een truc de partij remise te houden. Mede door deze uitslag wist de jeugd van de Oostelijke Schaakbond toch overtuigend het Nederlands Kampioenschap voor regionale teams in de wacht te slepen. Klasse!! OSBO-jeugdleider André de Groot kon tevreden zijn. De beker was na een jaar afwezigheid weer in OSBO-bezit. De OSBO-schakers scoorden 26 van de 40 te behalen punten en bleven de jeugdschakers van Noord-Holland daarmee 1½ punt voor. Op de derde plaats eindigden de Haagse en Rotterdamse schaakbond, die beiden 24 punten haalden. Aan het toernooi namen 220 jeugdschakers deel.

Partijfragmenten: In deze E.P. nogmaals een terugblik naar het VAM-toernooi in Hoogeveen. Eerst een fragment uit de partij R. Hendriks - Wouter van Rijn. In de diagramstand links heeft wit 27. Tf1-f5 gespeeld, waarmee hij een kwaliteit in de aanbieding doet. Wouter neemt het kwaliteitsoffer niet aan. Er volgde: 27...Lf8 28. Pf1, Tg6 29. Pe3, Le7 30. Pd5, Tag8 31. Te3, Lg5 32. Tef3, Th6 33. Tg5: wit offert tijdelijk de dame) 33...Lh3:+ 34. Kh2, Th5: 35. Th5:, Lg4 36. Th7:+, Kh7: 37. Pf6+, Kg6 38. Pd7: de dame is Stand na 27. Tf1-f5 Stand na 27. Lb7-a6

weliswaar heroverd maar hierdoor heeft wit afgewikkeld naar een eindspel met een kwaliteit minder) 38...Lf3: 39. Kg1, Ld1 40. c5, Td8 41. c6, Tc8 42. Lb5, Lb3: 43. Pb6, Tc7 44. Pa8, Ta7 45. Pb6, Le6 46. Lc4, Tc7 47. Ld5, b3 48. Pc4, Tc6: en wit gaf op.

De diagramstand rechts komt uit de partij J. van der Veen - Tim Remmel. Met de zet 27...Lb7-a6 heeft Tim de druk op de witte stelling vergroot. Er volgde: 28. Lc1, b4! 29. c4 Wit heeft weinig keus. Ook een damezet biedt wit weinig perspectief bv. 29. Df3, Db3 30. Tb2, De1+ 31. Df1, Df1:+ enz.) 29...Lc4: 30. Dd2, La2: 31. Da2:, Dc2 32. Dc2:, Pc2: 33. Lb2, Ta8 34. e5, Ta2 35. ed6:, ed6: en wit gaf op.