"En Passant"

Terug index En Passant

36e jaargang no. 29 donderdag 25 september 1997

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: R.WILLE.
Uitslagen interne competitie

3e ronde 18 september 1997):

Storms - v. Rijn ½-½

de Jager - Wilgenhof 1-0

v.d.Wel - Schleipfenbauer ½-½

E. Belle - P.Schoenmakers 1-0

Verkooijen - v. Willigen ½-½

Vermeer - R. v. Belle ½-½

Jurriëns - Kuiphof 1-0

N.Schoenmakers - Ulkeman 0-1

T. van Dijk - Dijkstra 0-1

Hartogh Heijs - Sloetjes 0-1

Sigmond - Zunnebeld 1-0

Dijkers - Brouwer ½-½

Kuitert - de Groot 1-0

de Munnik - Rood 0-1

Sybrandy - Singendonk ½-½

v. Vlerken - Ariëns 0-1

Kelderman - Visser 1-0

Lemein - de Jong 1-0

Enquete: Onder het motto "Samen werken aan een nog) beter ASV" wil het bestuur door middel van een ledenkaart te weten zien te komen of leden bereid zijn om zich in te zetten voor onze vereniging. Hierbij moet

niet eens zozeer direct gedacht worden aan een bestuursfunctie maar er zijn nog genoeg andere zaken waarbij de nodige ondersteuning heel welkom is. Deze ledenkaart zal de komende periode worden uitgedeeld met het verzoek dit formulier ingevuld aan één van de bestuursleden terug te geven. Bij voorbaat dank!!

Actie Spaarbeleg: Als het goed is hebben de deelnemers aan deze actie onlangs de informatiemap en de bonus voor het openen van de renterekening ontvangen. Mocht dit niet zo zijn laat het dan even weten!!

Schaaknacht Knuiman Assurantiën: Weliswaar was de nodige publiciteit bereikt maar het deelnemersaantal viel behoorlijk tegen. En dat was jammer gezien de vele inspanningen om het toernooi onder de aandacht te brengen. Zelfs is nog even overwogen om het toernooi niet door te laten gaan. Slechts 23 onvermoeibare schakers trotseerden de slaap tijdens de nachtelijke uren. Onder hen ASV-er Otto Wilgenhof. Hij won het toernooi door na drie vierkampen en een dubbele-finale achtkamp, waarin hij 9½ uit 14 scoorde, een half punt voor te blijven op nr. 2 t.w. J. Strothotte. Oud-ASV-er Rob Huberts werd 4e met 7½ uit 14. Jan Knuiman wist zich nog net als 16e te kwalificeren voor de 2e finalegroep. Hij deed nooit meer mee aan zo'n nachttoernooi, zo verzekerde hij de redactie. Het was hem zwaar tegengevallen.

Externe competitie: De seizoensouverture van onze eerste drie teams is afgelopen zaterdag succesvol verlopen. De wens was weer eens de vader van de gedachte. Want uw redacteur had deze inleiding reeds voor de wedstrijd aan het papier toevertrouwd in de gedachte of was het nou hoop) dat deze drie teams wel zouden gaan winnen. Weliswaar moet het dan eerst nog maar gebeuren en een ongelukje zit nu eenmaal in een klein hoekje maar het vertrouwen op een goede afloop dat was bij uw redactie vooraf wel aanwezig. Het viel tegen. ASV-1 verloor onnodig en wat ongelukkig tegen het Amsterdamse DOS. Vorig seizoen met 4-6 nu met 4½-5½. De stijgende lijn zit er in hoorde ik zaterdag jl. na afloop al cynisch zeggen. Verderop meer over deze wedstrijd. ASV-3 verloor ruim van het gepromoveerde Pallas-1. Het werd in en tegen de club uit de Deventer koekstad maar liefst 6-2!! Een wat ruim uitgevallen nederlaag en met wat geluk had het heel misschien 4-4 kunnen worden. Was er dan nog een team dat wel won, zult u zeggen. Jazeker, ASV-2 deed wel wat er werd verwacht en verloeg Groningen-3 met de overtuigende cijfers 6-2. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Hierbij de eerste verslagen van dit seizoen.

De nederlaag van ASV-1 in het afgelopen seizoen tegen DOS was nog verklaarbaar. Het was toen de voorlaatste ronde en er was net tweemaal op rij verloren tegen ESGOO en Groningen-1, waardoor definitief afstand moest worden gedaan van eventuele promotiekansen. De motivatie ontbrak en daardoor lukte het tegen DOS toen niet. Hoe anders stonden de zaken er nu voor. Een nieuw seizoen en iedereen goed gemotiveerd om er een succesvol jaar van te maken. In een voorbeschouwing in de Arnhemse Courant zei teamleider Otto Wilgenhof over de verwachtingen. "In onze klasse zijn met name ESGOO en Philidor Leeuwarden te sterk. Promotie zit er waarschijnlijk niet in dus kunnen we beter mikken op een plaats bij de eerste vijf". "Gematigd optimisme is op zijn plaats", aldus Wilgenhof en noemde daarbij DOS als één van de clubs die men best kon hebben. Maar het lukte helaas door wat pech toch net niet. Een incident want dat het eerste tot veel in staat is, daar is uw redactie zeker van.

In de basisopstelling van ASV-1, waarin Joost Schaeffner en Marcel Wildschut ten opzichte van vorig seizoen Guust Homs en Hemanth Ramanna vervingen, ontbrak de verhinderde Remco de Leeuw. Voor hem in de plaats speelde Henk Bredewout, die zich na zijn tijdelijke uitstapje bij het Haarlemse VHS weer bij ASV als lid heeft aangemeld. In de partij van Marcel Wildschut werd de score geopend. Ongelukkigerwijs in het nadeel van ASV. Marcel had zich verrekend bij een combinatie. Hij verwisselde twee zetten en verloor nu. Als hij de combinatie andersom zou hebben uitgevoerd had dit winst opgeleverd. Een ongelukkig verlies dus en naar later bleek ook een belangrijk verliespunt 0-1). Sander Berkhout kreeg aanvankelijk licht voordeel maar na een foutje vervlakte de stelling en ontstond er een potremisestelling ½-1½). Bij Eelco de Vries gebeurde weinig. Een degelijke remise dus 1-2). Ook Joost Schaeffner speelde in zijn debuut voor ASV remise. Hij verloor na de opening een pion en had hiervoor weinig compensatie. Na een fout wist hij af te wikkelen naar een eindspel met lopers van ongelijke kleur 1½-2½). Ook bij Vincent Deegens werd het remise. Hij kwam iets beter uit de opening en won daarbij een pion. In een moeilijke stand heeft Vincent een afwikkeling naar een betere stelling gemist 2-3). Ook Henk Bredewout verloor ongelukkig. In het begin van het middenspel won hij een pion maar miste later stukwinst! Toch stond hij nog steeds beter totdat hij zelf in de fout ging en een stuk weggaf 2-4). Tim Remmel kwam slecht uit de opening maar hield zich knap staande. Na een fout van zijn tegenstander kon Tim afwikkelen. Hij kreeg het loperpaar voor de toren en had hiermee net voldoende compensatie voor remise 2½-4½). Winst van Wouter van Rijn en Joost Marcus bracht ASV weer terug in de wedstrijd. Wouter kreeg na een goede opening een dame-offer tegen. In een stelling met dame en pion voor toren en stuk offerde Wouter de dame terug voor een eindspel met een pluspion. Dit was technisch gewonnen en dit liet Wouter zich dan ook niet meer ontnemen 3½-4½). Joost Marcus kwam positioneel veel beter ui de opening en wikkelde langzaam af naar een gewonnen stelling waarin hij een sterk paard had t.o.v. een zwakke loper. Dit won vanzelf 4½-4½). Het slot was voor Otto Wilgenhof. Hij was een pion kwijtgeraakt en had in een toreneindspel een pion minder en moest dus knokken voor remise. Helaas voor hem lukte het niet. De laatste pion besliste de partij en daarmee de wedstrijd 4½-5½).

De gedetailleerde uitslag ASV-1 - DOS Amsterdam): V. Deegens - J. de Roda ½-½; W. van Rijn - T. Krabbé 1-0; T. Remmel - M. Canoy ½-½; O. Wilgenhof - M. Pam 0-1; S. Berkhout - N. Bouton ½-½; J. Marcus - J. Schuur 1-0; E. de Vries - P. Haselager ½-½; J. Schaeffner - R. Kotmans ½-½; H. Bredewout - B. Manuri 0-1; M. Wildschut - H. Joosten 0-1. Eindstand 4½-5½.

ASV-2 liet in de eerste wedstrijd niets heel van Groningen-3. 6-2 zegt dan ook genoeg. Een goede start derhalve en zonder nu meteen al te optimistisch te worden één zwaluw maakt immers nog geen zomer) biedt dit, mede gelet op het feit dat er 2 promotieplaatsen zijn, perspectief. In geen van de partijen hebben ASV-ers heel slecht gestaan. Hoe kwam dit tot stand. Pieter de Jager boekte een goede winst. Hij kwam iets beter uit de opening en met veel actiever spel kreeg hij een koningsaanval. Hierbij combineerde hij zijn tegenstander naar mat 1-0). In een gelijkopgaande partij probeerde Koert op de damevleugel wat te bereiken. Maar zijn sterke tegenstander pareerde alle dreigingen. Na stukkenruil werd het een degelijke remise 1½-½). Laurens Storms kwam iets beter uit een Spaanse ruilvariant. In een ingewikkeld middenspel offerde hij een stuk voor 2 gedekte vrijpionnen. Onduidelijk was of dit wel genoeg zou zijn. De Groninger zag echter een zet over het hoofd waarna onze ASV-er mat in één kon geven 2½-½). Richard van der Wel kreeg eigenlijk vanaf het begin initiatief. Hij kon kiezen uit aanval op dame- of koningsvleugel. In het eindspel van dame, toren en loper had Richard een pion meer en bovendien stond de vijandelijke koning niet veilig. Dit won vanzelf. Een goed gespeelde partij 3½-½). De enige nederlaag kwam voor rekening van Erik Wille. Hij speelde duidelijk onder zijn niveau. Na een Franse doorschuifvariant bood hij zijn opponent teveel de gelegenheid om het spel in handen te nemen. Erik miste een torenoffer, dacht nog af te kunnen wikkelen maar dat lukte niet en ging uiteindelijk mat 3½-1½). Pieter Bohlmeijer stond lang onder druk maar loste de problemen op door zelf in de tegenaanval te gaan. In het eindspel had hij 2 pionnen meer. Deze gaf hij echter zomaar weg. Remise was toen het maximale 4-2). Fred Reulink kwam riant uit de opening 1. a3!). Al zijn stukken kwamen goed te staan. Via een truc won hij een kwaliteit. In de afwikkeling naar het eindspel hield hij actief spel. Toch was het moeilijker dan het leek. Waarschijnlijk heeft de Groninger remise gemist. Over de gehele partij gezien toch een terechte winst 5-2). Ook in deze wedstrijd was de teamleider het laatste klaar met zijn partij P.S. dit overkwam deze ronde ook Wilgenhof bij het eerste en Taal bij het derde Red.). Siert Huizinga speelde de volle 6 uur speeltijd en kende dus twee keer een tijdnoodfase. Vooral de 2e keer moest hij heel nauwkeurig spelen. Zover had hij het echter niet hoeven laten komen. Nadat hij lang het initiatief had gehad won hij rond de 1e tijdscontrole een stuk. Door een tussenschaakje gaf hij deze in de tijdnoodfase, naar later bleek op de 42e zet, weer weg. Heel ongelukkig dus want de 40e zet was al gehaald. Hierdoor moest Siert opnieuw aan de bak om het eindspel met toren, loper en pluspion tot een goed einde te brengen. Dit lukte maar er was nog wel weer 2 uur extra voor nodig. De eerste winst van zijn team was binnen. Een goed begin is het halve werk en dat ging voor de twee andere teams helaas niet op.

De gedetailleerde uitslag ASV-2 - Groningen-3: P. de Jager - S. Velema 1-0; L. Storms - I. v.d. Berg 1-0; E. Wille - M. Kleijwegt 0-1; F. Reulink - P. Hendriks 1-0; P. Bohlmeijer - P. Bosker ½-½; K. van Bemmel - J. de Vlieger ½-½; S.W. Huizinga - M. Kruit 1-0; R. van der Wel - W. Kretschmer 1-0; Eindstand 6-2.

Het laatste verslag van deze eerste ronde, betreffende ASV-3 tegen Pallas-1 treft u aan in de volgende E.P.

Uitslagen 1e ronde: KNSB 1e klasse A: Time Out Lewenborg - ASG 5-5; Philidor Leeuwarden - Utrecht-2 5½-4½; ASV-1 - DOS 4½-5½; Purmerend - Euwe 2½-7½; DD - ESGOO 3½-6½.

KNSB 3e klasse A: Unitas-2 - SISSA 4½-3½; Philidor Leeuwarden-2 - ZSG 4½-3½; ASV-2 - Groningen-3 6-2; Sneek - Westergoo 5-3; Amersfoort-1 - O&O Kampen) 5-3.

Promotieklasse OSBO: Pion-2 - Apeldoorn-2 4½-3½; Doetinchem-1 - Lelystad-1 4-4; Pallas-1 - ASV-3 6-2; UVS-1 - UVS-2 4½-3½; Veenendaal-1 - Wageningen-1 4-4.

Bedankt: Langs deze weg laat Dick Hajee u groeten en bedankt u voor de vele kaarten w.o. ASV-jeugd) die hij inmiddels mocht ontvangen. Het herstel zal zeker nog geruime tijd duren. Desondanks belde hij zondag jl. zelf onze voorzitter om even bij te praten over het schaken.