"En Passant"

Terug index En Passant

36e jaargang no. 26 donderdag 4 september 1997

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: R.WILLE.

Welkom: Uw redactie heeft de draad weer opgepakt na de laatst verschenen En Passant op 26 juni jl. P.S. Heeft u alle nummers van zowel E.P. als ASV-Nieuws wel?? Laat het anders even weten!). We staan aan de vooravond van een gloednieuw seizoen. De vakantieperiode ligt achter ons en zuchtend en mogelijk met frisse tegenzin proberen we weer te wennen aan het onverbiddelijke en strakke dagritme. Vanavond is de eerste ronde van de interne competitie, nadat u de afgelopen twee weken alvast wat kon warm lopen met snelschaken of in een rapidgroepje. Op die twee clubavonden waren er toch alweer zo'n 35 leden per avond en dat is toch al een aardig begin. We hopen dat u weer met veel genoegen zult deelnemen aan de competitie, of dat nu alleen intern is of ook extern in één van onze teams of aan de rapidcompetitie dan wel aan de bekercompetitie. Bij de een staat misschien de gezelligheid voorop, bij de ander gaat het mogelijk wat meer om het winnen. Wij wensen u hierbij weer veel plezier en succes!!

De redactie van E.P. zal u ook dit seizoen wekelijks op de hoogte houden van alle nieuwsfeiten rond onze vereniging. Natuurlijk kan dit niet zonder uw steun. Speelt u een toernooi, ook uw score hoort in E.P, maar ook fraaie combinaties etc. zijn welkom. Bij voorbaat dank.

Programma: Aan het begin van een nieuw schaakjaar bent u van ons een seizoenoverzicht gewend zodat u weet wanneer naast de interne competitie bijvoorbeeld de rapidavonden, het snelschaakkampioenschap en de jaarvergadering op het programma staan enz enz. U moet hierop nog even wachten. Onze wedstrijdleider Dick Hajee geniet momenteel nog van een welverdiende vakantie. Zodra we u het programma kunnen bieden zal dit in E.P. worden gepubliceerd. Zonder tegenbericht spelen we de eerstkomende weken gewoon voor de interne competitie.

Toernooien: In de zomerperiode werden er weer diverse toernooien gespeeld, waaraan ASV-ers deelnamen. Uw redactie zal u in de eerste nummers van dit seizoen van de resultaten op de hoogte brengen.

We beginnen in Oosterbeek waar in de periode van 7 t/m 11 juli het 25e Bilderbergtoernooi werd gehouden. Aan dit jaarlijkse Seniorentoernooi namen in totaal 136 spelers deel waaronder slechts) 6 ASV-ers. Toch een beetje weinig. Onze ASV-senioren, die aan dit toernooi qua leeftijd 50 jaar en ouder) deel zouden mogen nemen maar het aan zich voorbij lieten gaan, weten niet wat ze missen. Een evenement, waar natuurlijk fel om de punten wordt gevochten, maar waar ook de gezelligheid nadrukkelijk aanwezig is. Volgend jaar kunnen de afwezigen dit goedmaken. De deelnemende ASV-ers lieten zeker van zich spreken. In de groep, waarin gestreden werd om het Veteranenkampioenschap van Nederland, kwam het alleen bij Pieter Bohlmeijer niet helemaal uit de verf. Als Veteranenkampioen van de OSBO had hij zich voor deze groep weten te kwalificeren. Zijn slotscore viel hem dan ook tegen. Hij had net zijn vakantie achter de rug en moest de juiste vorm nog vinden. Hij speelde dan ook een ongelukkig toernooi. Door twee winstpartijen in de laatste twee ronden kon hij nog net een 50% score behalen nadat hij met ½ uit 3 was gestart. Zwollenaar J. Visser werd Veteranenkampioen. In de hoogste seniorengroep, met als inzet het Seniorenkampioenschap van Nederland kwam Siert Huizinga tot een goed resultaat. Hij werd derde met 3 uit 5 en dat is in deze groep zeer goed te noemen. Om een voorbeeld te geven: ook de bekende Etmans kwam tot deze score. Kampioen werd N. Speyer, die evenals P. de Rooi 3½ punt behaalde. Enkele partijen van Siert kenden een nogal wild en daardoor spannend verloop. De overige ASV-ers kwamen uit in één van de 17 zeskampen. In groep 2 werd Dick Hajee met 2½ uit 5 vierde. In groep 7 werd Henk Kuiphof gedeeld 1e met 3½ uit 5. Groep 12 was een prooi voor Wim Zunnebeld. Hij verloor weliswaar de 1e ronde maar daarna won hij viermaal op rij en bleef daarmee nummer 2 een vol punt voor. Groep 17 werd gewonnen door Henk Kelderman. Hij scoorde 3 uit 5. De toernooileiding was in handen van Barth Plomp. Hij deed dit inmiddels voor de 18e!! keer. Voorwaar een prestatie van formaat. In het slotwoord bedankte de voorzitter van het toernooicomité Barth met de woorden dat het toernooi in feite bestaat bij de gratie van Barth Plomp. Een terecht compliment!

Een week na dit toernooi en net voor de Bondswedstrijden in Dieren nam Nico Schoenmakers deel aan een open toernooi in Praag. Hij komt hier uitgebreider op terug in een volgende ASV-Nieuws. In E.P. hierbij wel alvast zijn score aldaar. In één van de tienkampen met een gemiddelde ELO van ± 1750) werd Nico met 6 uit 9 vierde achter een trio spelers een Tsjech, een Rus en een Rotterdammer), die 6½ uit 9 scoorden.

Eind juli was het schaakcircus weer te vinden in Dieren voor de strijd om het Open Kampioenschap van Nederland en de Bondswedstrijden. Aan dit toernooi namen ruim 400 schakers deel. Hieronder vele buitenlandse grootmeesters en meesters die in een sterk bezette hoofdgroep om de open Nederlandse titel speelden en natuurlijk om een goed gevulde prijzenpot). In deze groep waren de prestaties van Tim Remmel in de openingsfase van het toernooi zeer opvallend. Hij won in de eerste ronde van Karel van der Weide 2375), die eerder dit jaar nog debuteerde in het Nederlands Kampioenschap in Rotterdam. Remmel wist zich in de tijdnoodfase met een stukoffer te ontworstelen aan de druk van de Amsterdammer. Even leek Tim nog een mataanval te moeten incasseren maar hij counterde bekwaam. In de 2e ronde speelde Tim remise tegen de Letse meester Visturs Meijers 2445). Door winst in de derde ronde op hoofdklasser Jeroen Bosch 2405) kwam Tim met 2½ uit 3 in de kop van het klassement. In deze partij zat het hem wel erg mee. Bosch offerde een stuk om zo vrij baan te creëren voor een veropgerukte pion. Remmel toonde echter fijntjes aan dat deze combinatie niet klopte. Daarna moest hij toch enige nederlagen incasseren waaronder tegen Miezis 2515) en Erik Hoeksema 2400). Pas aan het eind van het toernooi volgden nog 2 remises, waardoor de eindscore van 3½ uit 9 misschien nog wat tegenviel. Toch liet onze ASV-er een goede indruk achter. Twee andere ASV-ers raakten door de spectaculaire start van Tim wat in zijn schaduw maar eindigden toch met 4½ uit 9 een punt hoger. We hebben het dan over Vincent Deegens en Wouter van Rijn. Vincent strafte in de eerste ronde een fout van zijn tegenstander af maar in de 2e ronde kwam Vincent tegen de Russische meester Kiriakov pionverlies niet meer te boven. Na winst in de derde ronde kwam ook Vincent remise overeen tegen de eerder genoemde Meijers. Zo bouwde Vincent zijn puntenaantal langzaam maar zeker op tot een uiteindelijke 50% score. Wouter kwam wat minder vlot op gang. Pas na de derde ronde, toen hij met slechts een remise in de achterhoede stond, kreeg hij de smaak te pakken. Hij won in de volgende 5 ronden maar liefst viermaal, waaronder tegen de de Nijmeegse hoofdklasser Willy Hendriks na pionwinst. Verlies in de laatste ronde tegen van der Weide bracht Wouter weer terug op 50%. De ASV-er sneuvelde in de aanval. Erika Belle was de vierde ASV-er in deze hoofdgroep. Zij bracht het tot 3 uit 9. Winst op routinier Verholt 2145) en remises tegen jeugdspelers de Heer 2315) in de 1e ronde en Berendsen 2215) in de 5e ronde spraken het meest tot de verbeelding. Ook Erika trof enkele zware tegenstanders. Zo waren Dennis de Vreugt, die als één van de grootste talenten van Nederland wordt gezien, en een ronde later Leidenaar Stefan van Blitterswijk te sterk.

In het volgende nummer van E.P. vervolgen we met dit toernooi want ook in de overige groepen waren nog diverse ASV-ers van de partij.

Velperweg: Zoals u ongetwijfeld heeft gezien zijn de werkzaamheden aan de Velperweg aan de kant van de Opbouw afgerond en is dit weggedeelte inmiddels voorzien van een nieuwe asfaltlaag en is er een vrijliggend fietspad gerealiseerd. De zuidzijde van de Velperweg wordt nu onderhanden genomen. De rijrichting is nog steeds hetzelfde. Alleen vanuit de richting Velp kunt u de Velperweg berijden om zo per auto de Opbouw te bereiken. Naar verwachting zal het geheel medio december zijn afgerond. De teamleiders worden daarom verzocht hiermee rekening te houden bij het uitnodigen van bezoekende teams.

Actie Spaarbeleg: Deze actie, welke in een lastige periode, tijdens de zomerstop, plaatsvond, is inmiddels beëindigd. De afgelopen twee weken hebben nog enkele ASV-ers het inschrijfformulier ingeleverd. Omdat de inzending van de formulieren pas aan het eind van de actieperiode kon plaatsvinden zijn de formulieren deze week naar SPAARBELEG toegezonden. In totaal namen 20 ASV-ers aan deze actie deel. Toch ruim 20% van onze leden. Dit leverde ASV een bedrag op van 600,--, een aardig extraatje dus. De deelnemende ASV-ers krijgen ieder 15,-- bijgeschreven. Zij krijgen over ongeveer een maand nader bericht. Een ieder wordt bedankt voor zijn deelname. Speciaal dank aan Knuiman Assurantiën voor de bijdrage in de portokosten.

Grote Clubactie: De ene actie zit erop, de andere actie staat weer op het punt van beginnen. Het betreft nu de GROTE CLUBACTIE. Aan deze actie werd vorig jaar voor het eerst deelgenomen en met veel succes mede dankzij de verkoop van de loten door de jeugdleden. Binnenkort start de voorinschrijving. Begin oktober zijn de loten beschikbaar. Zou het bedrag van vorig jaar kunnen worden overtroffen?? We zijn benieuwd!

Overigens, u kunt daarnaast altijd nog deelnemen aan de Abonneelotto. Ook hier valt wekelijks) veel mee te winnen. Vraag er eens naar bij uw secretaris!!

Simultaan: Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Bennekomse S.V. is door ASV een wat ludiek geschenk aangeboden nl. een simultaan te verzorgen door een speler van ASV-1. Sander Berkhout nam deze uitdaging aan en maandag 25 augustus jl., op de eerste clubavond van Bennekom vond deze simultaan plaats als een soort seizoensopening. Sander kwam uit tegen 27 spelers. Hij kwam 18 keer tot winst, speelde 5 partijen remise en verloor 4 partijen. Dit leverde hem een score op van 75,9%. Een prima prestatie derhalve. Door Bennekom werd deze geste zeer op prijs gesteld. Onder de deelnemers bevond zich ook Nico Schoenmakers, die als chauffeur dienst had gedaan. Samen met Henk Kuiphof, die zomaar even langskwam, greep hij mis in een betere stelling, waarna de partij verloren ging.

Slot: De kop is er weer af. De eerste E.P. is klaar. Het kostte uw redactie nog wel even wat moeite om het op papier te krijgen. De echte inspiratie was er nog niet. Ik vertrouw er op dat u af en toe regelmatig mag natuurlijk ook) wat kopy aanlevert. Dat maakt het allemaal wat gemakkelijker. En dat geldt ook voor ASV-Nieuws. Alvast bedankt...!!