"En Passant"

Terug index En Passant36e jaargang no. 23 donderdag 12 juni 1997

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: R.WILLE.
Uitslagen interne competitie

29e ronde 5 juni 1997):

v.Rijn - J. Knuiman 1-0

v.d.Wel - P.Schoenmakers 1-0

Hajee - v.Willigen ½-½

Ulkeman - N.Schoenmakers 0-1

S.v.Dijk - Wiggerts 1-0

Brouwer - Dijkstra 0-1

I. Rood - T. van Dijk 0-1

Dijkers - Zunnebeld 0-1

S. Otten - Ariëns ½-½

de Munnik - Huisman 1-0

Rotmans - de Jong 1-0

v.Vlerken - J. Visser 1-0

Peltzer - Kelderman 0-1

Legierse - Lemein 0-1

KNUIMAN ASSURANTIEN

Langestraat 16A, 6851 AP Huissen

Telefoon: 026 - 3257695

VERZEKERINGEN, SPAARREGELINGEN, HYPOTHEKEN, FINANCIERINGEN

ASV-BEKER ½-finale):

R. Wille - G. Homs 0-1

KNSB-competitie: In de vorige E.P. gaven we de nieuwe indeling weer voor het seizoen 1997-1998 voor onze eerste twee teams. Inmiddels is hierin een wijziging gekomen. Doordat de slotronde vanwege het 125-jarig bestaan van de KNSB gemeenschappelijk wordt gespeeld plaats nog onbekend) zou het hanteren van de gebruikelijke paringstabellen tot gevolg hebben dat er teams zijn die slechts drie thuiswedstrijden zouden hebben. Aangezien daar bezwaren tegen zijn gerezen is besloten een aantal paringen om te draaien. Hierdoor spelen alle teams 4 thuiswedstrijden en 4 uitwedstrijden met een happening op 25 april 1998 tot slot door de 9e en laatste ronde op 1 plaats te spelen. Voor ASV-1 is nu de aanvankelijke uitwedstrijd in de 1e ronde op 20 september omgezet in een thuiswedstrijd. DOS A'dam) is dan de tegenstander. Een mooi begin om iets goed te maken van de verloren wedstrijd dit seizoen. Ook de wedstrijd van ASV-2 is omgedraaid. In plaats van een lange reis voor de wedstrijd tegen Groningen-3 mag men dit team nu thuis ontvangen.

ASV-Beker: Al enige tijd heeft u hierover niets meer gelezen in E.P. Welnu, inmiddels is de finale bekend. Guust Homs versloeg in de ½-finale Ruud Wille. Laatsgenoemde kwam zover doordat Sander Berkhout in de kwartfinale door andere bezigheden verstek moest laten gaan. In de andere ½-finale won Otto Wilgenhof eerder al van Jan Knuiman. Guust en Otto gaan dus uitmaken wie zich ASV-bekerkampioen mag noemen.

Seizoenoverzicht ASV-1: Het afgelopen seizoen is voor ons vlaggeschip ASV-1 uiteindelijk toch wat teleurstellend verlopen. Het begon slecht. Tegen Euwe werd in de eerste ronde onnodig verloren. Met de zware wedstrijd tegen het sterke DCG in het vooruitzicht zag het er even somber uit. Maar juist in die wedstrijd speelde het eerste zijn beste wedstrijd. Iedereen speelde goed. Daarna had het team zijn draai gevonden. Het Witte Paard Zaanstad, Philidor Leiden en ASG moesten er vervolgens aan geloven. Ook deze laatste wedstrijd tegen de Apeldoorners was van een goed gehalte. Zo had het eerste na 5 wedstrijden 8 matchpunten en was men, met de wedstrijden tegen de concurrenten ESGOO en Groningen-1 in het vooruitzicht, een kampioenskandidaat. Duidelijk was ook dat spelers als Eelco de Vries en Hemanth Ramanna niet in hun beste vorm staken. Andere spelers vingen dit weer goed op, zoals Vincent Deegens en Wouter van Rijn. Wouter verloor dan wel de eerste twee partijen maar in de daaropvolgende 7 partijen scoorde hij 6 punten! Na de 6e ronde tegen ESGOO moesten de kampioensaspiraties in de ijskast. Er werd kansloos verloren met 3-7. De druk van het in de top staan kon men op dat moment nog niet aan. Buiten dat: ESGOO is ook gewoon een hele sterke ploeg. Er was echter nog niets verloren. Tegen Groningen-1 moest er gewonnen worden. Als dat gelukt zou zijn was ASV weer kanshebber geweest ondanks wat minder bordpunten. Na een uur of drie spelen zat de winst er echt in. Maar daarna ging het op verschillende borden minder. De wedstrijd werd volledig uit handen gegeven en een nederlaag met het kleinst mogelijke verschil werd een feit. Voor ASV-1 een bittere pil. Deze nederlaag werkte door in de daarop volgende wedstrijd tegen DOS A'dam). Normaal gesproken moest dit te winnen zijn maar ook nu ging het mis, al was er lang uitzicht op een gelijkspel. Collectief werd er niet goed gespeeld. De laatste ronde tegen Utrecht-2 werd gewonnen. Een goed herstel. Men ging er nog eens goed voor zitten en de wil om te winnen, om er nog iets goeds van te maken, dat strijdbare was weer aanwezig. En als iedereen er voor vecht dan lukt het ook. Tot slot: men behaalde evenveel matchpunten als vorig jaar alleen met wat minder bordpunten. Een wisselvallig verloop van de competitie. Goede wedstrijden tegen DCG en ASG werden afgewisseld met slechte wedstrijden tegen Euwe en DOS. Bovendien kon de slechte vorm van enkele spelers uiteindelijk onvoldoende door andere spelers worden goedgemaakt. Maar met de inzet van de laatste ronde moet ASV-1 ook volgend seizoen weer een eind kunnen komen.

Met dank aan Remco de Leeuw teamleider ASV-1).

Seizoenoverzicht ASV-2: "ASV-2 haalt moeizaam de eindstreep", zo luidt de kop boven het artikel met een terugblik op het afgelopen seizoen dat de redactie kreeg van teamleider Siert Huizinga.

Na een redelijke seizoenstart bevond het tweede zich na ronde 5 in de middenmoot met een 50% score. Zicht op promotie was er niet meer en met één degradatieplaats leek er naar beneden toe geen vuiltje aan de lucht. Vanaf ronde 6 echter begon de malaise, eerst sluipend maar daarna in volle hevigheid. Eerst een nipt verlies tegen ESGOO-2, daarna de eerste grote nederlaag in en tegen Groningen-2 en tenslotte de "hisorische" dreun tegen ESG uit Emmen. Gelukkig wisten we ons tijdig te herstellen. Een goede overwinning in de laatste ronde bracht ons ruimschoots verwijderd van de laatste plaats. Een vergelijk tussen de persoonlijke scores van ronde 1 t/m 5 en ronde 6 t/m 9 geeft een duidelijk beeld van de prestaties.

Van degenen die geregeld speelden haalde niemand de 50%! Het matige resultaat was vooral het gevolg van vormverlies. Enkelen speelden te weinig en verbruikten daardoor te veel tijd in opening en middenspel, anderen hadden te drukke werkzaamheden en waren niet geconcentreerd genoeg.

Concluderend kan het volgende genoteerd worden: We waren wel gemotiveerd maar toch niet scherp of alert genoeg op bepaalde momenten. Teamwedstrijden behoeven een vechtersmentaliteit in de voorbereiding: "er naar toeleven, willen winnen". Tijdens een wedstrijd moet er sprake zijn van een zekere onverzettelijkheid: sta je minder dan ga je er nog eens extra voor zitten, sta je beter -en dat is het moeilijkste- dan moet er "een tandje bijgezet worden" om het foutloos af te maken! Enkele spelers verdienen een compliment. Pieter Bohlmeijer heeft goed gescoord 61%) aan bord 3. Hij begon met een fantastische score: 4 uit 4. Daarna speelde hij intern en extern enkele uiterst ongelukkige partijen en had tijd nodig zich daarvan te herstellen. Aan zijn enthousiasme en vechtlust mankeerde niets!! Pieter de Jager stelde zich gelukkig vanaf ronde 2 beschikbaar. Hij was zelf niet steeds tevreden over zijn spel, maar was voor het team een welkome versterking en niet alleen vanwege zijn 56%-score aan het eerste bord. Hij toonde zich steeds betrokken bij het wel en wee van het team, vóór en tijdens de wedstrijd. Tot slot wil ik alle teamgenoten bedanken voor de prettige samenwerking. In goed onderling overleg hebben we steeds de nodige afspraken kunnen maken. Het is een verrassend seizoen geweest met onverwachte ontwikkelingen en spannende partijen. Daar doen we het voor! Siert Huizinga.

 Partij: Uit de 1e ronde van de externe competitie in deze E.P. een snelle overwinning van Barth Plomp zwart) tegen J.W. Siebers uit de wedstrijd ASV-3 - SMB-3. 1. e4, e5 2. f4, ef4: 3. Pf3, Pf6 4. e5. Ph5 5. d4, d6 6. Lc4, Pc6 7. 0-0, de5: 8. d5, Lc5+ 9. Kh1, Pd4 10. Pe5:, Dh4 zie diagram) 11. Lf4:, Pf4: 12. Pf7:, 0-0 13. g3, Dh5 14. Dh5:, Ph5: 15. Pc3, Tf7: de partij is nu in feite uit, zwarts materiële voorsprong is niet meer te overbruggen) 16. d6, Le6 17. Le6:, Pe6: 18. Tf7:, Kf7: 19. Tf1+, Pf6 20. dc7:, Pc7: 21. g4, h6 22. h4, Kg6 23. h5+, Kf7 24. Tf5, Le7 25. Pe4, Td8 26. g5, hg5: 27. Pg5:+, Kg8 28. c4, Ph5: 0-1.

Seniorentoernooi: Speciaal wijzen wij onze senioren op het 25e Bilderbergschaaktoernooi dat van 7 t/m 11 juli a.s. zal worden gehouden in Hotel "De Bilderberg" in Oosterbeek. Een uniek evenement en zo dichtbij wat wilt u nog meer), waarbij in een heel prettige en gemoedelijke sfeer een week lang wordt geschaakt. Aan het Seniorentoernooi kan worden deelgenomen door schakers die op 31 december 1996 de leeftijd van 50 jaar bereikt hadden. Gespeeld wordt in groepen van 6, telkens 1 partij per dag aanvang 12.30 uur m.u.v. laatste ronde, aanvang dan 9.30 uur). Speeltempo: 40 zetten in 2 uur + een uur voor de rest van de partij. Stand na 10.....Dd8-h4

Inmiddels hebben zich al enkele ASV-ers aangemeld. Het zou mooi zijn als er nog meer clubgenoten meespelen. Doen dus!! U kunt zich aanmelden bij dhr. F. Brouwer, Kennedylaan 25, 6865 BG Doorwerth, tel. 0317-313717. Voor meer details zie hiervoor de aankondiging op het prikbord in de speelzaal.