"En Passant"

Terug index En Passant

36e jaargang no. 17 donderdag 24 april 1997

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: R.WILLE.
Uitslagen interne competitie

25e ronde 17 april 1997):

J. Knuiman - M. Didden 1-0

E. Belle - D. Hajee 1-0

Taal - Verkooijen 0-1

Migchels - v.Willigen ½-½

S.v.Dijk - Vermeer 1-0

R.v.Belle - J. Belle 1-0

Wiggerts - Zunnebeld 0-1

Otten - Dijkstra 0-1

Huisman - Sigmond 0-1

Dijkers - de Groot 1-0

Veerman - Ariëns 1-0

v.Vlerken - de Munnik 1-0

Peltzer - Kuitert 0-1

KNUIMAN ASSURANTIEN

Langestraat 16A, 6851 AP Huissen

Telefoon: 026 - 3257695

VERZEKERINGEN, SPAARREGELINGEN, HYPOTHEKEN, FINANCIERINGEN

de Jong - Kelderman 1-0

Zandbergen - Singendonk 1-0

VOLGENDE WEEK DONDERDAG 1/5): GEEN INTERNE COMPETITIE MAAR DE 6E RAPIDAVOND!!

Externe competitie: Uit de laatste OSBO-ronde heeft u nog verslagen tegoed van ASV-4 en ASV-7 voor we in deze E.P. weer vooruit gaan blikken naar de wedstrijden van onze eerste drie teams aanstaande zaterdag.

SMB-5 - ASV-4 3½-4½: Zoals u weet heeft het vierde, door de minieme winst in de laatste wedstrijd zich gehandhaafd in de 1e klasse OSBO. De winst was verdiend en had ook zeker hoger kunnen uitvallen. Maar dat maakte allemaal niet uit. Winst stond voorop en dat doel is bereikt. Al snel in de wedstrijd kwam ons vierde op voorsprong via een prima overwinning met zwart van onze "Superboer" Coen Mekers. Na een onorthodoxe Caro-Kann kreeg Coen greep op de zwarte velden van wit. Na een ruil wist Coen een vervelende pion in de vijandelijke stelling te posteren. Wit koos nog de tegenaanval maar zijn tegenstander reageerde niet adequaat. De partij verliep als volgt: 1. e4, c6 2. d4, d5 3. f3, de4: 4. fe4:, e5 5. Pf3, Le6 6. Le2 c3 is hier beter) 6...Pd7 7. 0-0, Db6 8. Le3, Pgf6 9. Pc3, Pg4 10. Ld2 wellicht heeft 10. Ld2 of Dd2 de voorkeur) 10...ed4: 11. Pa4, Dc7 12. h3, Pe3 13. Le3:, de3: 14. Pg5, De5 direct winnend leek hier 14...Dg3 bv. 15. Pe6:, Ld6 met matdreiging, maar via 16. Pg7:+, Kf8 <op 16...Kd8 is de volgende variant met een wit dame-offer de moeite van het bekijken waard: 17. Dd6:, Dd6: 18. Td1 met dreiging Lg4) of eerst 18.Tf7: met dreiging Td1)> 17. Pe6+, Kg8 18. Pf4 geeft wit een kwaliteit bv. 18...Lf4: 19. Tf4:, Df4: 20. Dd7:, Df2+ 21. Kh1, De2: 22. Pc3) 15. Pe6: Na 15. Pf3, De4: heeft Slotstand na 19...Pe5

zwart een beter eindspel) 15...fe6: 16. Lf3, Ld6 17. Te1, Dh2+ 18. Kf1, Lf4 dekt de belangrijke pion op e3) 19. Dd4, Pe5! zie diagram) en wit gaf op.

diagram

Hierna was het Cees Verkooijen die het vierde op een 0-2 voorsprong zette. Met een pion meer kreeg hij in het middenspel plotseling een stuk in de schoot geworpen. Een meevaller, anders zou het ongetwijfeld een eindspel zijn geworden in zware tijdnood. De verkregen voorsprong was van korte duur. Eerst verloor Ruud Wille na een mislukte Caro-Kann en een zwakke pion op e6. De redactie maakt hier verder geen woorden meer aan vuil. Ook Paul Schoenmakers verloor. Hij stelde zich te defensief op en kwam onder druk te staan. Hier leek hij zich in de slotfase nog aan te ontworstelen maar hij kon het tij toch niet meer keren. In het eindspel werd hij uitgetikt 2-2). Twijfel over een goede afloop was er niet want op de overige borden zag het er goed uit. Maar het was eerder dit seizoen ook zo toch misgegaan. Hedser Dijkstra kwam via 1. Pc3 in een klassieke Franse partij terecht. Met rochade op verschillende vleugels kreeg hij, na een mindere zet van zijn tegenstander, aanval via de h-lijn. Hij kwam gewonnen te staan, zag de winnende zet, maar dacht het nog eenvoudiger te kunnen beslissen. Niettemin was het toreneindspel positioneel nog steeds gewonnen met een pion meer en 2 vrijpionnen. Onder druk van de klok kon hij de winstweg niet meer vinden en werd tot remise besloten. Erik Wille zette ASV weer op voorsprong 2½-3½). In een Pirc met f4 ontstond een aanvalspartij waarin Erik op een gegeven moment door een pion op e6 een angel in de vijndelijke stelling kreeg. Met g4 opende hij de vijandelijke koningstelling maar zijn opponent kon dit nog net verdedigen. Erik moest in die fase wel actief blijven spelen om het initiatief te houden. Dit hield wel het nodige risico in zich. Steeds ging zijn tegenstander net niet mat maar werd zijn stelling wel steeds minder. Na dameruil won onze ASV-er een kwaliteit omdat zijn sterke e6-pion doorliep. Het eindspel met een stuk meer was toen geen probleem meer. Erik beëindigde hiermee een sterk seizoen met 6 uit 7 aan bord 1. Klasse!! Jan Willem van Willigen kwam minder uit de opening. Na zo'n zet of 25 stond de SMB-er positioneel gewonnen maar deze wilde de stelling te snel openen. Jan Willem kon het net blokkeren en kwam daarna wat beter te staan. In de tijdnoodfase gebeurde er van alles met remise als eindresultaat 3-4). Het beslissende halfje kwam voor rekening van Jacques Boonstra. Na een Franse opening, waarin het centrum werd dichtgeschoven, kreeg hij een sterk paard op b3. De beide vijandelijke torens deden niets. Jacques kreeg aanval via de open g-lijn. De koning kon nog vluchten naar het centrum maar de matdreigingen bleven. Met beide partijen in tijdnood bood de SMB-er, mede gezien zijn stelling en het feit dat de ASV-ers hier voldoende aan hadden, heel tactisch remise aan. Na enig gepeins nam Jacques dit, ondanks zijn gewonnen stelling, in het belang van het team aan, waarna spanning zijn ontlading kreeg. Handhaving was een feit. Dank ook aan Fred Reulink voor zijn support bij deze wedstrijd!

De gedetailleerde uitslag SMB-5-ASV-4: J. Houben-E. Wille 0-1; B. v.d. Berg-C. Mekers 0-1; W. Knoop-P. Schoenmakers 1-0; P. Freriks-R. Wille 1-0; G. Dragt-J.W. v. Willigen ½-½; P. van Lier- J. Boonstra ½-½; E. de Ridder-H. Dijkstra ½-½; F. Meulenbeld-C. Verkooijen 0-1. Eindstand 3½-4½.

ASV-7 - OPC-1 5-3: Ons reeds gedegradeerde) zevende heeft in de slotronde van de OSBO-competitie voor een daverende verrassing gezorgd door de ongeslagen kampioen in hun klasse, OPC-1 uit Doorwerth, in het stof te laten bijten. Vierde klasser verslaat tweede klasser, zo luidt dan ook de kop boven de kopy van teamleider Gerrit Verbost. Hierbij zijn relaas: Toeval? Ik denk het niet! Naast een onnodige nederlaag tegen het als voorlaatste geëindigde Ede-3, waren het vooral de nipte verliezen met 3½-4½ tegen Wageningen-3 en GOVA/Velp-5 die ons de das omdeden. Waren die laatste twee uitslagen in ons voordeel beslecht dan hadden we wellicht het vege lijf kunnen redden.

De wedstrijd tegen OPC-1 begon slecht. Wim Zunnebeld overzag op de 7e zet een familieschaakje, verloor een stuk en gaf op 0-1). Pas veel later op de avond kwam er weer een resultaat. Bert Sigmond kwam in een Albins-tegengambiet moeilijk te staan, maar wist in het eindspel het initiatief te nemen wat net voldoende was voor remise ½-1½). Nico Heijboer kreeg te maken met een zwak geplaatste vijandelijke dame en daardoor goede aanvalskansen. Zijn beslissende combinatie liep echter mis waardoor de partij alsnog verloren ging ½-2½). Bob Hartogh Heijs veroverde na een moeizaam begin een pion en hoopte na dameruil te kunnen winnen. Hij verspeelde echter zijn voordeel en moest ook gezien de tijd in remise berusten 1-3). Pas daarna begon ons team te scoren. Siebold Otten kwam in een gesloten Siciliaan een pion voor, later gevolgd door een kwaliteit + torenwinst 2-3). Gerrit Verbost veroverde na lang manoeuvreren een opgerukte centrumpion. Toen de koning van de tegenstander naar de damevleugel was gelokt kon hij op de koningsvleugel toeslaan, waarna zijn 2 verbonden vrijpionnen niet meer waren te stoppen 3-3). Frans Veerman won in de opening een loper en die slag kwam zijn opponent niet meer te boven 4-3). Restte nog de partij tussen Herman de Munnik en oud-KNSB-penningmeester Jan Barentsz. Herman had een pion veroverd, maar verkeerde in grote tijdnood. Toch wist hij een pion te laten promoveren, maar zijn opponent gaf niet op en probeerde Herman door de klok te jagen. Net op tijd gaf Herman mat en stelde daarmee de winst definitief veilig 5-3). Gerrit Verbost

Laatste ronde: Zaterdag sluiten onze eerste drie teams de competitie af met een uitwedstrijd, waarbij er in feite niets meer op het spel staat. ASV-1 treft in de nr. 3, Utrecht-2, een geroutineerd team, waarbij ons eerste ook nog eens behoorlijk is verzwakt doordat Guust Homs en Eelco de Vries zijn verhinderd. Wie hun vervangers zijn is nog niet bekend. ASV-2 heeft wat goed te maken na de blamage tegen ESG in de vorige ronde. Hier neemt Laurens Storms de plaats in van Jock Geselschap. VRIMOT uit Vriezenveen ontvangt het tweede. Alleen als ASV-2 verliest en de beide onderste ploegen winnen van de bovenste 2 teams kan het degradatiespook nog om de hoek kijken. Maar dat is slechts doemdenken, zover zal het zeker niet komen. ASV-3 stelde zich in de voorlaatste ronde veilig ten koste van Doetinchem. Rothmans-1 is de laatste tegenstander. Dit team heeft nog promotiekansen naar de KNSB en heeft dus belang bij een goed resultaat.

OSBO-Rapidcompetitie: Vorige week donderdag werd Zutphen door onze ASV-ers voor de rapidcompetitie verslagen. Na een moeizame eerste ronde, waarbij met 3-1 werd verloren, kwam het team in de 2e ronde op gang. Met 3-1 werd deze ronde gewonnen waardoor beide teams weer op gelijke hoogte kwamen. In de 3e ronde werd definitief afstand genomen. Spelend met zwart werd de maximale winst behaald: 4-0. De hierdoor verkregen 8-4 voorsprong kwam in de laatste ronde niet meer in gevaar. De Zutphenaren wonnen nog wel met 1½-2½, zodat de eindstand op 9½-6½ kwam. De individuele scores: Wouter van Rijn 3 uit 4, Ruud Wille, als vervanger voor Paul Schoenmakers, scoorde 2½ uit 4, terwijl Richard van der Wel en Otto Wilgenhof 2 uit 4 behaalden. Rothmans zal in deze competitie zeker niet meer worden achterhaald.

OSBO-snelschaakkampioenschap: Dit toernooi werd zaterdag jl. in Zwolle gehouden. Hoewel de indelingen en dergelijke wat wanordelijk geregeld waren, was het toch een gezellige dag en zeker voor ASV een succesvolle. Maar liefst 4 ASV-teams namen deel 2 senioren- en 2 jeugdteams) en het Sterrenteam met Wouter van Rijn, Remco de Leeuw, Otto Wilgenhof en Vincent Deegens bleek al gauw tot de besten in de hoofdklasse te behoren. Wouter begon aan het eerste bord middelmatig met 3 uit 8, maar Otto stond toen al op 5½, Remco op 7 en Vincent zelfs op de volle 8 uit 8! Zware dobbers bleken de Apeldoornse clubs SVA en ASG, waartegen in de eerste sessie met 2-2 gelijk was gespeeld. Doorslaggevend op het toernooi waren niet de matchpunten maar in de eerste plaats de bordpunten en ASG stond tot ver in de tweede sessie bovenaan in de stand met ASV in de achtervolging op telkens zo'n twee punten achterstand. In de tweede sessie presteerde het team meer dan voortreffelijk. Tegen SVA werd het weer 2-2, waarna Vincent zijn eerste puntje tegen O&O moest laten liggen, maar verder over iedereen met 4-0 werd heengestapt. Zo werd de lichte achterstand uiteindelijk omgezet in een voorsprong die in de laatste ronde tegen het teleurgestelde ASG prima verdedigd werd. Het werd opnieuw 2-2 door winst van Remco en Vincent, die daarmee met 13 uit 14 ook nog eens topscorer van de dag werd en een individuele OSBO-prijs mee naar huis mocht nemen. Uiteindelijk scoorde ASV 42½ punt uit 56) waarvan 8 van Wouter, 9½ van Otto, 12 van Remco en zoals gezegd 13 punten van Vincent waren. Hiermee is ASV geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap dat op zaterdag 24 mei a.s. in Beverwijk wordt gehouden.

Het tweede seniorenteam kwam in de zware 1e/2e OSBO-klasse uit en herbergde een hoog jeugdleidersgehalte. Erika Belle verving Sandra van Dijk op het eerste bord en verder waren oud-jeugdbons Henk Wichhart en de huidige leiders Herman Ulkeman en Tijs van Dijk present. Gezegd moet worden, dat naast dit team tussen de bedrijven door ook nog eventjes twee jeugdteams gecoördineerd moesten worden. Het werd puntjes sprokkelen en dat lukte door de tactische opstelling Henk het beste. Hij mocht in plaats van op het tweede, steeds op het heel eenvoudige 3e bord plaatsnemen en begon met 4 uit 4, mede door een bye. De anderen waren ook nog mooi op dreef: Herman vergaarde één bye-)puntje maar Erika had er al 3 en Tijs al 2½ punt. Hierna werd het moeilijk: tegen veel zware teams moest door een foutieve indeling tweemaal aangetreden worden en daardoor overkwam het team tweemaal een vernedering: goed getrainde schaakknulletjes van amper 14 jaar haalden eerst met 4-0 en daarna met 3-1 uit. Erika wist de eer nog te redden. Halverwege moesten vele nullen geïncasseerd worden. Zo stond de goed begonnen Henk viermaal achtereen droog, Herman vijfmaal en Tijs maakte het helemaal bont door 7 nullen op rij te laten bijschrijven. Het moet gezegd: soms waren de verliezen wat onfortuinlijk maar dikwijls ook volkomen terecht in deze iets te zware klasse voor dit team. Erika bleef doorsprokkelen maar haalde Henk uiteindelijk niet meer in. De twee byes niet meegerekend, kwam ze uit op 5 uit 12, terwijl Henk als enige 50% behaalde met zijn 6 punten. Door zijn laatste twee partijen te winnen maakte Tijs aan het zware 2e bord weer veel goed en kwam uit op 3½ punt terwijl Herman twee punten uit 12 partijen mee naar huis mocht nemen. Zo werden uiteindelijk twee teams verslagen en driemaal gelijkgespeeld zodat de zeven nederlagen minder pijn deden. In totaal kwam dit 2e ASV-team met 24½ punt niet als slechtste uit de bus. In de volgende E.P. aandacht voor de ASV-jeugdteams tijdens dit toernooi. Tijs van Dijk