"En Passant"

Terug index En Passant

36e jaargang no. 16 donderdag 17 april 1997

SPEELT U NOG STEEDS GEEN ABONNEELOTTO, WAT EEN GEMISTE WINST)KANS! INFO: R.WILLE.
Uitslagen interne competitie

24e ronde 10 april 1997):

v. Rijn - Homs 0-1

Bohlmeijer - R.Wille 0-1

E.Wille - P.Schoenmakers 1-0

v.d.Wel - E. Belle 1-0

Huizinga - Verkooijen 0-1

v.Willigen - Boonstra 1-0

Dijkstra - Dijkers ½-½

Arëns - Zandbergen 1-0

Peltzer - Huisman ???

Visser - Kelderman 0-1

ASV-Beker: ½-finale)

Wilgenhof - J. Knuiman 1-0

KNUIMAN ASSURANTIEN

Langestraat 16A, 6851 AP Huissen

Telefoon: 026 - 3257695

Uw adres voor:

VERZEKERINGEN, SPAARREGELINGEN, HYPOTHEKEN, FINANCIERINGEN

ASV-Nieuws: Als het niet tegenzit met de samenstelling, vervaardiging etc. dan is vanavond het "April-nummer" van ASV-nieuws verkrijgbaar. Met belangstelling zien we de inhoud hiervan tegemoet.

Externe competitie: Het seizoen 1996-1997 is voor de ASV-teams in de OSBO-competitie na de afgelopen week gehouden ronde nog redelijk geëindigd. Eén uitzondering moeten we natuurlijk maken: ASV-5 werd kampioen en promoveerde naar de 1e klasse OSBO. PROFICIAT!!! We moeten echter reëel zijn. Zo goed was het allemaal niet dit seizoen. Tegenover dit geweldige resultaat van ASV-5 staat dat vier ASV-teams dit seizoen in de onderste OSBO-regionen verbleven, waarvan uiteindelijk 3 teams het vege lijf konden redden. Eerst was het ASV-3 dat zich in de belangrijke wedstrijd tegen Doetinchem al via een overtuigende winst verzekerd wist van een hernieuwd verblijf in de promotieklasse het komend seizoen. Vervolgens won ASV-4 tegen SMB-5 en redde zich daarmee ook op eigen kracht uit de degradatiezone. Inmiddels is ook duidelijk geworden dat ASV-6 behouden blijft voor de 2e klasse OSBO. Zelf verloor men weliswaar van De Toren maar omdat concurrent Pallas-3 verloor van Wageningen-2 bleef de ploeg uit Deventer onder het zesde. Voegen we daaraan toe dat ASV-7 na een eenjarig verblijf in de 3e klasse weer degradeerde naar de 4e klasse dan was het toch magertjes gesteld dit jaar voor deze ASV-teams. Een vooraanstaande rol was er niet weggelegd. En dat geeft toch te denken. Overigens zorgde ASV-7, zelf nog puntloos, in de slotronde voor een verrassing door het ongeslagen en reeds gepromoveerde OPC op de eerste nederlaag te tracteren. Hierbij de eerste verslagen volgende week het restant) te beginnen met kampioen ASV-5:

ASV-5 - Apeldoorn-3 3-5: Met plezier verliezen, dat deed het vijfde met een nederlaag in de slotronde. Maar het vijfde kon zich dit permitteren. Door de ruime voorsprong op concurrent Apeldoorn-3 dit team moest met 1½-6½ winnen) kon het in feite niet meer misgaan. De score werd geopend met een remise van de succesvolle teamleider Nico Schoenmakers. Na een rustige opening, waarbij zijn opponent de hele partij een fractie beter stond, kon Nico de stelling eenvoudig binnen de remisemarge houden ½-½). Veel afruilen was het motto voor remise bij Tijs van Dijk. Dit afruilen lukte dan ook glorieus maar de weinig overgebleven stukken stonden voor zijn tegenstander in het eindspel zoveel beter dat eerst één, toen een tweede en een derde pion verloren ging en daarmee de partij ½-1½). Rob van Belle bracht beide partijen weer op gelijke hoogte. Hij kreeg een drukstelling, waarin hij zijn voordeel omzette in een aanval. Toen de tegenstander een penning over het hoofd zag, bleek dat een toren te kosten 1½-1½). Jan Vermeer stond vanuit de opening zwaar in de verdrukking. De Apeldoorner had nog nooit zo'n vreemde opening gespeeld. Na stug verdedigen kwamen er toch kleine kansen. Een strategisch remise-aanbod werd afgeslagen. De tegenstander won daarna een kleine kwaliteit. Jan had echter het loperpaar waardoor deze materiële voorsprong niet voldoende was voor winst. Met deze remise kwam de stand op 2-2 en was het kampioenschap een feit.

Piet Blees bouwde een goed opgezette partij uit tot een winststelling. In het eindspel vergaloppeerde hij zich echter lelijk, waarna hij de partij verloor 2-3). Ook Frits Wiggerts opende sterk maar wist in het middenspel niet het juiste plan te vinden. Zijn tegenstander maakte het bekwaam af 2-4). Henk Kuiphof kwam met zwart heel goed uit de opening. Hij liet echter de dame van de tegenstander binnendringen. Wederzijds waren er enorme dreigingen. Na een grote afruil moest Henk een kwaliteit inleveren. Hij kreeg hiervoor uiteindelijk 2 verre vrijpionnen. Er werd tot remise besloten juist op het moment dat Henk winnend kon toeslaan 2½-4½). In de diagramstelling speelde zwart diagram

Kuiphof) 1...Tf3 waarna remise werd overeengekomen. Eenvoudige winst lag echter, aldus Henk, binnen handbereik via 1...c3+ 2. Kd3:, Te1: 3. Te5, Td1+ 4. Ke2:, c2 en zwart wint. De wedstrijd was verloren maar daarom kon men niet treuren. De laatste partij was van Henk Wichhart. Vanuit een Réti-opening werd hij geconfronteerd met een vijandelijk paard op d3. De stellingsvraag was of dit paard gehandhaafd kon blijven of verloren zou gaan. Het eerste bleek het geval. Remise werd het uiteindelijke resultaat. Eindstand 3-5. ASV-5 dus het komende jaar een klasse hoger. Wij wensen hen daarbij veel succes!

De Toren-1 - ASV-6 6-2: Een nederlaag die eigenlijk wel was verwacht. De Toren was veel sterker. Gemiddeld was de rating van de Torenaren zo'n 200 punten hoger. Henk Kuiphof was het eerste klaar. Tegen de sterke Michel Teunisse kwam er Frans op het bord. Henk had de keus uit kort rocheren, lang rocheren of u raadt het al. Red.) niet rocheren. Hij koos het slechtste: de korte rochade. Er werd onmiddellijk een stuk geofferd op h7. Hij nam het offer aan wetend dat het anders ook mis zou gaan. Na nog enkele zetten dreigde er mat in 1 1-0). Invalster Sandra van Dijk kreeg ergens in de partij een stelling met 9 !!) centrumpionnen. Ze vond het allemaal veel te ingewikkeld en gaf op 2-0). Frans Veerman, ook al invaller, hield het lang vol maar uiteindelijk werd de druk te groot. Er dreigde mat wat Frans overzien had 3-0). André de Groot speelde op eigen verzoek tegen oud-ASV-jeugdlid Bart van Onzen en kwam slecht uit de opening. Hij had steeds last van een pion op c5. Een kleine tegenkans resulteerde in een grote afruil en daarin was slechts remise te halen 3½-½). Donald Dijkers speelde het Schots gambiet en volgde 13 zetten lang de theorie. Er volgden een paar gedwongen zetten waardoor Donald een tikkeltje beter kwam te staan. Door het snelle zetten van zijn tegenstander raakte hij even de controle kwijt en deed prompt een verkeerde zet met zijn koning. Helaas ging het daarbij snel mis 4½-½). Herman Ulkeman had tegen Rein Visée een gelijkwaardige stelling en kreeg later enig voordeel. Omdat het lawaai hem parten speelde, bood hij maar remise aan. Dit werd prompt geaccepteerd 5-1). Fred Duchêne speelde met zwart de Tarrasch-verdediging tegen Anthony Migchels. Hij accepteerde een paardoffer tegen 3 pionnen en kreeg een geweldige voorsprong in ontwikkeling. Zijn mataanval met dame en loper bezorgde de tegenstander veel hoofdbrekens. Na wat meteriaalruil bleef er een gewonnen eindspel over 5-2). Harm Steenhuis koos na een gelijkopgaande strijd een verkeerd veld voor een toren. Dit kostte een pion. Omdat hij in tijdnood was geraakt probeerde hij de zaak te forceren. Toen dat niet lukte gaf hij op, waardoor de eindstand op een 6-2 nederlaag kwam. Omdat het zesde al op maandag speelde moest worden afgewacht wat de concurrentie later die week deed. Zoals in de inleiding van deze E.P. al is beschreven is inmiddels duidelijk dat in ieder geval Pallas-3 het zesde niet voorbij is gegaan. Volgend seizoen kan ASV-6 dus opnieuw in de 2e klasse OSBO acteren. Henk Kuiphof.

De gedetailleerde uitslag De Toren-1 - ASV6: M. van Renen-H. Steenhuis 1-0; M. Teunisse-H. Kuiphof 1-0; R. Visée-H. Ulkeman ½-½; A. Migchels-A. Duchêne 0-1; L. Okkes-S. van Dijk 1-0; G. Janssen-F. Veerman 1-0; R. Amato-D. Dijkers 1-0; B. van Onzen-A. de Groot ½-½. Eindstand: 6-2.

De Cirkel-2 - ASV-8 5-1: Vooraf waren wij niet pessimistisch, immers onze tegenstander stond nog één plaats onder ons team. Wel waren wij enigszins gehandicapt omdat wij een invaller-teamleider meekregen. Maar ook dat zou niet zoveel uitmaken! Dat dacht je maar! Deze invaller-teamleider speelde dermate slecht dat hij al na ± 10 zetten verloren stond. In verband met het negatieve psychologische effect op het team speelde hij nog een half uur door, maar gaf na de 16e zet op. Om 21.00 uur was het dus al 1-0. Een uur later kon het team al niet meer winnen, want ook Zandbergen en Huisman verloren hun partij. Huisman was al vrij snel een stuk achter gekomen. Hij werd gedwongen een loper te ruilen tegen 2 pionnen. Op zich nog niet zo'n slechte ruil maar in dit geval echter won de tegenstander die 2 pionnen tamelijk vlug weer terug. En met een heel) stuk achter kan ook Huisman het niet redden! Zandbergen was kort na de opening een pion achter geraakt en hield daar bovendien een slechtere stelling aan over. Hoe hij ook dacht en prakkiseerde, hij kon daarin geen verbetering brengen. Een en ander leidde er toe dat wij om 22.00 uur met 3-0 achter stonden. Rotmans deed het aanvankelijk niet slecht. Hij hield de "zaak" materieel gezien in evenwicht en de stelling zag er voor hem wat gunstiger uit. In het verdere verloop verwaterde het voordeeltje echter. Hij kwam een pion achter en kreeg een wat gedrongen stelling. Om ongeveer 22.30 uur moest ook hij opgeven 4-0). Bij van Dijk ging ook niet alles naar wens. In het begin wist hij de partij aardig in evenwicht te houden. Maar na een paar uur zette zijn tegenstander een aanval op die stukwinst loper) opleverde. Maar van Dijk geeft zich niet zo gauw gewonnen! Hij wist een situatie te creëren waarbij eeuwig schaak ging dreigen. Toen de tegenstander meende dat er zelfs gewoon mat zou kunnen ontstaan bood hij remise aan. Van Dijk nasm dit terecht) gretig aan 4½-½). De partij van van der Meer week in zoverre af van de overige vijf dat hij eigenlijk nooit in het nadeel was. In het begin ging de strijd gelijk op, maar na een uur spelen had onze man een plus-pion en bovendien een aardige aanval. Weer een uur later stond hij weliswaar een pion achter maar zijn aanval was nu echt dreigend geworden! Wij toeschouwers) dachten: "Ha, eindelijk eens een die gaat winnen!" Het liep echter anders: In het eindspel had v.d. Meer op de ene vleugel 3 verbonden pionnen, de tegenstander 2. De beide koningen stonden op de andere vleugel. Van de Meer berekende dat zijn koning eerder zou zijn dan de zwarte. De tegenstander had uiteindelijk een pion op de voorlaatste rij, die door onze ASV-er werd geslagen en zag toen pas dat de andere koning eerder aan de "overzijde" zou zijn dan de zijne, waarna tot remise werd besloten 5-1). Al met al een zeer slechte wedstrijd van ASV-8. Een lichtpuntje: deze uitslag is beter dan die van de vorige wedstrijd. Hein van Vlerken.

Velps Seniorentoernooi: Zaterdag jl. organiseerde de Velpse Schaakvereniging voor de tweede maal een 6-rondig rapidtoernooi voor 50-plussers. Dit jaar kende het toernooi iets meer deelnemers totaal 54) dan vorig jaar toen het toernooi in de "mei-vakantie" op een doordeweekse dag werd gehouden. Ondanks de aankondiging op ons prikbord namen er slechts 2 ASV-ers deel. In groep A 26 spelers) kwam Siert Huizinga met een score van 4 uit 6 tot een gedeelde 5e plaats. Hij verspeelde zijn kans op een topklassering in feite al 's-ochtends. Uit de eerste drie partijen behaalde hij maar 1 punt. Ondanks de 100% score 's-middags viel hij net buiten de prijzen maar kon zeker geen bedreiging meer vormen voor de 1e plaats. In groep B 28 spelers) kwam M. van Dijk tot een gedeelde 18e plaats met 2½ uit 6. In een betere stelling waren twee partijen verloren gegaan door de tijdsdruk op de klok. Al met al een heel geanimeerd toernooi waaraan met plezier is deelgenomen. Volgend jaar met meer ASV-ers??

Rabo-snelschaaktoernooi: In Utrecht namen zaterdag jl. 3 ASV-ers t.w. Wouter van Rijn, Tim Remmel en Richard van der Wel deel aan een sterk bezet snelschaaktoernooi waarin uiteindelijk Manuel Bosboom, vorige maand ook winnaar van ons eigen voorjaarstoernooi, de sterkste bleek. Het toernooi trok zo'n 250 spelers, waarbij na een voorronde via groepen van 20 spelers op basis van de hierin behaalde resultaten ingedeeld werd in finalegroepen ook weer bestaande uit 20 spelers. Dus 2 keer 19 partijen van 5 minuten. Een hele klus. Wouter scoorde in de voorronde in het begin nog wel aardig. Met 14½ punt kwam hij in de finale) C-groep terecht. Hierin lukte het niet meer gezien het uiteindelijke resultaat van 6½ uit 19 in deze groep. Tim kwam in de voorronde tot 12½ punt. Hier had meer in moeten zitten. In de finale-groep D ging het in het begin goed. Tim stond nog even bovenaan maar zakte na wat nederlagen terug en kwam uit op 11½ uit 19. Richard belandde via 9 uit 19 in finalegroep G waarin hij 10 punten scoorde.

OSBO-Rapidcompetitie: Vanavond speelt ASV de aanvankelijk vorige week geplande rapidwedstrijd thuis tegen Zutphen.